Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bojíte sa infarktu? Stavte na vlákninu
Zdielať na

Bojíte sa infarktu? Stavte na vlákninu

BRATISLAVA / Ľuďom, ktorí prekonali srdcový infarkt, môže prospieť strava bohatá na vlákninu. Tvrdia to americkí vedci, ktorí svoje zistenia publikovali v British Medical Journal. Výskum, ktorí realizovali, ukázal, že pacienti, ktorí prekonali srdcový infarkt, majú väčšiu šancu prežiť a vyhnúť sa ďalšiemu infarktu, ak konzumujú stravu s vysokým obsahom vlákniny. Výsledky štúdie priniesla britská televízia BBC.

Pozitívny vplyv na tlak 

Vláknina sa nachádza napríklad v banánoch, jablkách, koreňovej zelenine ako mrkva, zemiakoch, fazuli, šošovici, celozrnnom chlebe, cereáliách alebo otrubách a má vraj pozitívny vplyv na krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Jedlo s nízkym obsahom vlákniny naopak zapríčiňuje zápchu a choroby ako zápal alebo rakovinu čreva a negatívne vplýva aj na krvný obeh. Konzumácia desiatich gramov vlákniny denne dokáže údajne znížiť riziko úmrtia o 15 percent.

Takéto množstvo obsahujú napríklad zemiaky pečené spolu so šupkou či fazuľa, dva krajce celozrnného chleba majú v priemere štyri gramy vlákniny.

Vedci z Harvardskej univerzity analyzovali dáta z dvoch rozsiahlych amerických štúdií. V nich formou dotazníkov skúmali stravovacie návyky viac ako 4000 mužov a žien, ktorí prekonali srdcový infarkt.

Väčšinu zúčastnených monitorovali približne počas deviatich rokov odvtedy, ako dostali infarkt, pričom v priebehu ich sledovania zomrelo 682 žien a 451 mužov, tvrdí BBC.

Srdcový infarkt prichádza najčastejšie doobeda. Pozrite si priloženú reportáž:

Každá zmena je dobrá

Ako ukázali výsledky, vyššie šance na prežitie mali ľudia, ktorí konzumovali jedlá s obsahom vlákniny, predovšetkým vo forme raňajkových cereálií.

Pätina z tých, ktorí prijímali vlákninu, mala vraj o 25 percent nižšiu pravdepodobnosť, že počas deviatich rokov trvania výskumu zomrie, v porovnaní s tými, čo vlákninu do jedálnička nezapojili.

Skupina zúčastnených, ktorá prijímala veľké množstvo vlákniny, mala o 13 percent nižšie riziko úmrtia na srdcový infarkt. Na základe týchto zistení preto vedci upozorňujú ľudí, že aj jednoduchá úprava jedálnička môže byť zdraviu prospešná.

Victoria Taylor z British Heart Foundation preto odporúča začať s postupnou úpravou jedálnička, napríklad nahradiť biely chlieb celozrnným či dať si na raňajky cereálie alebo ovsenú kašu. "Jedlá s vysokým obsahom vlákniny sú dôležitou súčasťou dobre vyváženej stravy. Táto štúdia ukazuje, že môže pozitívne vplývať na ľudí, ktorí prekonali srdcový infarkt," uviedla Taylor.

Súvisiace články