Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nepodceňujte zápal ďasien, môže spôsobiť vážne problémy
Zdielať na

Nepodceňujte zápal ďasien, môže spôsobiť vážne problémy

BRATISLAVA / Zanedbaný zápal ďasien môže mať oveľa horšie následky ako len škaredý chrup. Ak sa nelieči, baktérie sa dostávajú do krvného obehu a napádajú naše vnútorné orgány. V tehotenstve hrozí až poškodenie plodu.

Závažné problémy z chorých ďasien

Ak podceníte zápal ďasien, môžete dopadnúť naozaj zle. Ústna dutina je totiž vstupnou bránou do ľudského organizmu, a tak sa nebezpečné baktérie, ktorým sa pri prebiehajúcom zápale v ústach mimoriadne darí, ľahko dostávajú do krvného obehu a putujú po celom tele. Sú ako žoldnieri nepriateľských vojsk. Hľadajú naše najzraniteľnejšie miesto a keď sa ich zhromaždí dosť, zaútočia!

Imunitný systém je neustále atakovaný. Prichádza časté prechladnutie, opakujúce sa virózy, chrípka, alebo problémy s trávením, ale aj ochorenie pohybového aparátu, ako je reuma, artritída, v extrémnych prípadoch zápal srdcového svalu a jeho zlyhanie.

Zápal môže skomplikovať tehotenstvo

Kardiovaskulárne ochorenia, infarkt myokardu, cukrovka, prípadne rizikový priebeh tehotenstva - aj toto sú dôsledky zanedbaného chrupu. Zubní lekári sa s takýmito prípadmi stretávajú denne. Do ambulancií im pravidelne prichádzajú pacienti z kardiológie, interných oddelení, diabetológie, ortopédie, aj budúce mamičky priamo z gynekologických ambulancií.

Ak sa ale paradentitída ošetrí do 28. týždňa, zníži sa riziko tehotenstva aj riziko predčasného pôrodu. "Tým že je tam silnejší dávivý reflex, ako pri netehotných, dochádza k menej častému a len takému povrchovému čisteniu a riziko zápalu rastie," objasnila stomatologička Miroslava Ducková.

Neohrozujte svoje dieťa

Nebezpečné baktérie, ktoré sa dostanú do krvného obehu potom môžu zaútočiť priamo na organizmus plodu. Preto okrem predčasného pôrodu hrozí aj nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa. "Dieťa je pomocou placenty spojené s krvným obehom matky a keďže tieto baktérie sú vylučované krvnou cestou, môžu sa dostať až k plodu," vysvetlila stomatologička Simona Dianišková.

Pomôcť môže iba návšteva u zubného lekára. Zápal sa lieči prečistením ďasien a zubného kameňa, špeciálnymi antibiotickými pastami alebo klasickými antibiotikami.

Súvisiace články