Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ideálna kefka musí spĺňať tieto základné pravidlá
Zdielať na

Ideálna kefka musí spĺňať tieto základné pravidlá

BRATISLAVA / Tak ako nesprávne čistenie aj nesprávny výber a druh zubnej kefky zdravie našich zubov výrazne skracuje. Napríklad Švajčiari vraj majú všetky svoje zuby aj po päťdesiatke, u nás o zuby prichádzajú už aj tridsiatnici. Ako si teda udržať zdravé zuby? Čítajte ďalej!

Nepodceňujte kvalitu

Správna kefka by mala naše zuby zbaviť baktérií a nepoškodiť pritom ďasná.  Výsledkom by mal byť dokonalý zdravý úsmev. Ktorá kefka je ale tá pravá? Do porovnania sa dostali dve. Jedna lacnejšia z trhoviska a druhá drahšia z kamennej predajne. 

"Trendom sú mäkké a malé hlavičky. Lacné kefky mávajú veľké a tvrdé hlavičky, ktoré sa ale nedostanú všade, kam by sme potrebovali," objasnil distribútor zubných kefiek Pavel Rác. Ale len na veľkosti nezáleží. Dôležité je aj zakončenie vlákien. "Trošku strieška je ideálna, pretože dobre vymýva," doplnila stomatologička Miroslava Ducková.

Čím väčší výber, tým horšie

Pred desiatkami rokov ľudia podobné problémy nemali a zuby si umývali s tvrdými vláknami z bravčovej srsti. Naši predkovia sa častokrát uspokojili len s konárikom. "Ten si rozštiepili a umyli si s ním zuby. V podstate to bol predchodca dnešnej kefky," vysvetlila Ducková.

Ak siahnete po lacnejšej verzii, tvrdosťou vlákien riskujete poškodenie ďasien. Rovnako by ste si mali dávať pozor na hranatý tvar kefky. Oblý tvar je bezpečnejší najmä pre deti. Okrem toho farebne odlíšený priestor na detskej kefke slúži na odhad množstva zubnej pasty, nakoľko flór vo väčších dávkach môže deťom uškodiť. 

Tri pravidlá

Lacnejšie kefky mávajú tvrdé vlákna, keďže jeho výroba je oveľa lacnejšia a jednoduchšia. Ani počet štetín nezanedbávajte. Čím je vyšší, tým lepšia je stieracia schopnosť. Ak sa vám vlákna na kefke strapkajú alebo ostávajú v ruke, vymeňte ju. Takéto problémy postihujú najmä lacnejšie verzie.

Vybrať kefku je veda, ale ak sa budete držať troch základných pravidiel, vaše zuby sa vám poďakujú. Nezabúdajte teda: menšia je lepšia, vlákna preferujeme mäkšie, rovnako ako oblý tvar.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy