Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zubári bijú na poplach! Deti nemajú základné vedomosti
Zdielať na

Zubári bijú na poplach! Deti nemajú základné vedomosti

BRATISLAVA / Ak si zuby umývate denne, učte to aj vaše deti. To čo sa zdá samozrejmosťou v praxi nefunguje. Prevencia proti kazu je u slovenských detí podľa komory zubných lekárov veľmi slabá a na vine nie je škola alebo štát ale iba ľahostajný a nezodpovedný prístup rodičov.

K zubárovi v prvom roku

"Rodič by mal prísť s dieťaťom k zubárovi už keď má rok. Má síce len štyri zuby hore a štyri dole ale už vtedy zubár vysvetlí, ako sa o zúbky má starať a ako ich čistiť," hovorí hlavná odborníčka pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Zdravý, či chorý chrup dieťaťa je vizitkou rodiča a my sme sa na ich vedomosti pýtali v školských laviciach. Podľa komory zubných lekárov si dospeláci musia uvedomiť, že časy kedy deti mali zubára priamo v budove školy a triedne výlety do ich ordinácie boli časté, sú preč.

Chýbajú základné informácie

Dnešným deťom žiaľ chýbajú i tie najzákladnejšie informácie. Na otázku koľko zubov má dospelý človek a koľko dieťa, odpovedali dvaja školáci, že 36. Dospelý má 32 zubov a dieťa 20 mliečnych.

Mali by však čo sa ústnej hygieny týka, vedieť ešte oveľa viac. "Že má dvadsať zubov, ako sa volajú, ako si ich má čistiť," myslí si Markovská.

Stačí tak málo...

Pritom vraj k zdravému chrupu našich detí stačí málo. "Pravidelné čistenie chrupu fluoridovou zubnou pastou, úprava stravy, redukcia sladkých nápojov a sladkej potravy, pravidelné návštevy u zubných lekárov," dodáva Neda Markovská.

"Na prvom stupni v rámci predmetu prírodopis alebo prírodoveda. Tam vlastne deti majú tematický celok, v ktorom preberajú vlastne dentálnu hygienu a potom sa vlastne k tomu vracia ďalej v ďalších ročníkoch," hovorí učiteľ na základnej škole Henrich Hlocký "Nie sú to teda dlhé týždne, či mesiace v opakujúcich sa intervaloch, ale len pár hodín v priebehu niekoľkých rokov.

Súvisiace články