Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Sterilné prostredie po narodení dieťaťa je nezmysel!
Zdielať na

Sterilné prostredie po narodení dieťaťa je nezmysel!

BRATISLAVA / Je správne, keď sa maličký novorodenec hneď po narodení dostane do kontaktu s cudzími ľuďmi? Názory, aj odborníkov, sa rozchádzajú. Kým niektorí tvrdia, že je to pre imunitu dieťaťa prospešné, iní takéto správanie rodičov považujú za nezodpovedné. Faktom však ostáva, že Slovensko má pri pôrode oveľa prísnejšie hygienické podmienky ako v susedných štátoch.

V Rakúsku to so sterilitou nepreháňajú

"Pôrod je realizovaný na Slovensku v aseptických podmienkach, to znamená, že sa používajú sterilné pomôcky, sterilné rukavice, sterilné roztoky," informuje hygienička Elena Lazarová.

Celý proces je teda na Slovensku doslova bariérový. Oveľa menej prísne pravidlá majú nemocnice napríklad v susednom Rakúsku. Tam to so sterilitou v pôrodniciach príliš nepreháňajú. "Prekvapením pre mňa bolo, že manžel bol prítomný počas pôrodu bez akýchkoľvek návlekov, nemocničného oblečenia," opisuje pacientka rodiaca v Rakúsku.

Ani odborníci sa nezhodujú

U nás musí byť otec najskôr poučený a musí dodržiavať hygienické normy. Podobne takpovediac benevolentné podmienky v Rakúsku platia aj po pôrode. "Rodina mohla už hodinu po pôrode prísť za nami na izbu, tiež bez akýchkoľvek návlekov či nemocničného oblečenia. Niekedy na izbe sme boli aj 10-ti, 12-ti ľudia," dodáva pacientka.

Je kontakt novorodenca s ostatnými ľuďmi hneď po pôrode nebezpečný? Niektorí odborníci tvrdia, že je to pre imunitu dieťaťa prospešné, iní takéto správanie rodičov považujú za nezodpovedné. "Vieme, že respiračné ochorenia sa prenáša kvapôčkovou infekciou," hovorí Lazárová.

Dieťa sa rodí s imunologickou výbavou

"Dieťa sa rodí s určitou imunologickou výbavou, základné hygienické pravidlá by mali byť zásadne dodržané, to znamená umývanie rúk, prezliekanie sa keď ideme k dieťatku, lebo nevieme, čo sme si doniesli aj na svojom oblečení," myslí si zase pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Kým si dieťa zvykne na vonkajšie prostredie, to niekedy trvá aj dlhšie ako dva mesiace. V minulosti však fungoval oveľa tvrdší popôrodný režim.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy