Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Invázia ukrajinských zubárov, slovenskí sa búria
Zdielať na

Invázia ukrajinských zubárov, slovenskí sa búria

SNINA / Trpíte strachom zo zubára? Aj oni sa boja! Konkrétne, svojich ukrajinských kolegov, ktorí prichádzajú na Slovensko. Podľa niektorých odborníkov vraj nemajú dostatočné vzdelanie, no predovšetkým môžu byť lacnejší. To by mohlo pre našich stomatológov znamenať stratu pacientov.

Ukrajinci sú lacnejší

V okolí Sniny je vysoká nezamestnanosť a ľudia rátajú doslova každý cent. Preto aj pri problémoch s chrupom si vyberajú ukrajinských zubárov, ktorí sú podľa nich lacnejší. "Poznám veľa ľudí, čo chodia na Ukrajinu. Sú spokojní a ešte sú tí zubári lacnejší," hovorí obyvateľka Sniny.

"Naši pacienti idú skôr za nižšími cenami, aj keď nepoznajú kvalitu zdravotníckej starostlivosti," tvrdí stomatológ Andrej Doričko. A práve kvalita ukrajinských zubárov je podľa našich odborníkov problémom.

V porovnaní so slovenskými stomatológmi sú vraj menej vzdelaní. "V prvom rade my porovnávame vždy rozsah štúdia, predmety, počet hodín a oni toto nespĺňajú," uviedla prednostka 1. stomatologickej kliniky Neda Markovská.

Počet zubárov stúpa

V Slovenskej komore zubných lekárov je zaregistrovaných 33 zubárov z Ukrajiny. Ich počet však údajne každým rokom stúpa. "Ja osobne sa nebojím, ja mám už 40 ročnú prax a som hrdý, že moji pacienti ma ani po toľkých rokoch nenechali," dodáva Doričko.

Žiadosti zahraničných zubárov a ich odbornosť posudzuje ministerstvo školstva. "Uznávanie dokladov o vzdelaní na výkon regulovaného povolania má v kompetencii rezort školstva," tvrdí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Strach z konkurencie?

K žiadosti sa nevyjadruje ministerstvo zdravotníctva ani Lekárska komora. Podľa slovenských zubárov je to nesprávne a rozhodujúce slovo by mal mať odborník z oblasti zdravotníctva a nie školstva.

"Nám toto v prvom rade vadí, že ministerstvo školstva si osobuje kompetenciu byť schopné posúdiť všetky druhy vzdelania, ktoré tam chodia? Veď oni porovnávajú od auto mechanikov, cez kominárov až po lekárov," pýta sa prednostka kliniky.

Za kvalitu vzdelania ukrajinských zubárov možno hovoria aj prípady, kedy študenti zo Slovenska nemohli ukončiť pre slabé výsledky štúdium u nás, no z Ukrajiny sa vrátili s diplomom. "Stali sa dva také prípady, išli tam, dokončili štúdium a vrátili sa. Ale takí nesmú používať titul MUDr. Ani MDDr," dodáva Markovská. Podľa osloveného ukrajinského zubára však ide len o strach z konkurencie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články