Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôvody, prečo by sme NIKDY nemali mať mobil v spálni
Zdielať na

Dôvody, prečo by sme NIKDY nemali mať mobil v spálni

BRATISLAVA / Ak sa budete opäť prehadzovať v posteli, rozmýšľať nad zajtrajším stretnutím, tým čo treba nakúpiť či počasím a nebudete vedieť zaspať, skúste odhodiť svoj mobilný telefón čo najďalej od seba. Najlepšie do inej miestnosti.

Zahoďte telefón

Experti sa zhodujú na jednom - mobilné telefóny zabíjajú náš spánok. Častejšie sa budíme a nemáme dostatok posilňujúceho spánku, ktorý je pre náš organizmus mimoriadne dôležitý. Okrem toho môžu tieto zariadenia spustiť nespavosť a iné problémy.

Ako uvádza Daily Mail, až osem z desiatich ľudí používa svoj mobilný telefón aj cez noc a zhruba polovica ho používa ako budík. "Ľuďom by sa lepšie spalo, ak by v spálni nemali mobily ani žiadne iné elektronické zariadenia," navrhol Guy Meadows, špecialista na nespavosť z londýnskej školy spánku. On sám si necháva svoj telefón počas noci v kuchyni. 

Bráni nám zaspať

Podľa niektorých názorov môže prítomnosť mobilného telefónu pri posteli dokonca spôsobiť nevoľnosť a bolesti hlavy. Najväčším problémom v súvislosti s mobilnými telefónmi je svetlo, ktoré z nich vyžaruje. "Zamieša sa do nášho prirodzeného režimu a presvedčí naše telo, že je vlastne deň," objasnil špecialista na spánkovú medicínu Charles Czeisler z univerzity v Harvarde.

Bunky citlivé na svetlo nášmu mozgu prinášajú informáciu o tom, či je deň alebo noc. Umelé svetlo potláča tvorbu melatonínu, ktorý nám spôsobuje spánok, a tým pádom nás drží dlhšie bdelých. Svetlo z mobilov ale môže mať na nás oveľa výraznejší vplyv.

V posteli nečítajte

Mobily, tablety a čítačky vyžarujú modré svetlo, na ktoré sú naše bunky ešte citlivejšie. Takže keď si v posteli pred spaním čítate niečo na svojom telefóne alebo tablete, vydržíte hore dlhšie ako keby ste si čítali knihu pri svetle z lampy. Toto je dôvod, prečo odborníci neodporúčajú pozerať na obrazovky telefónov a podobných vynálezov aspoň dve hodiny pred spánkom. 

Aj televízie vyžarujú modré svetlo, obrazovka mobilného telefónu je ale k našim očiam bližšie. "Rovnako ako typ svetla, na náš biorytmus vplýva aj jas, trvanie, časť dňa a vzdialenosť od svetla," vysvetlila neuroendokrinologička Debra Skene.

Ak teda držíte telefón pri tvári o takej druhej, tretej v noci, v podstate robíte všetko pre to, aby ste sa udržali v bdelom stave. Dokonca aj krátky pohľad na obrazovku telefónu môže mať vplyv na náš biorytmus. Podľa výskumov v Stanforde stačí 0,12 sekundy na to, aby sa vychýlil od normálu.

Vypnite si zvonenie

Náš spánok by sa dal rozdeliť na cykly, pričom každý trvá hodinu a pol až dve. Medzi týmito cyklami sú krátke prestávky prebúdzania, ktoré si častokrát ani nevšimneme. Ak nám ale v nesprávnom čase zapípa správa alebo zasvieti telefón, môže sa stať, že už nezaspíme vôbec.

Štyria z desiatich ľudí si telefón skontrolujú, keď v noci zapípa. Z toho vyplýva, že sa s mobilom v spálni jednoducho nedokážeme dobre vyspať. Podvedome totiž chceme kontrolovať, či je všetko v poriadku a k tomu samozrejme patrí aj kontrola telefónu.

Dôležitá regenerácia

Mobilné telefóny nemusia spôsobiť rakovinu, ale radiácia môže ovplyvniť elektrickú aktivitu v mozgu počas spánku. "Použitie mobilného telefónu pred spaním, napríklad taký 30-minútový telefonát, dokáže mierne zvýšiť elektrickú aktivitu v mozgu," potvrdila Sarah Loughran z Austrálskeho centra pre výskum elektromagnetického vplyvu na človeka.

Ako uvádza štúdia z roku 2008, ak ste vystavení žiareniu z mobilných telefónov, do fázy hlbokého spánku sa dostanete o šesť minút neskôr ako tí, ktorí sa žiareniu vyhli. Táto fáza sa u vás dokonca skončí o osem minút skôr. Čo nie je najideálnejšie, keďže sa jedná o fázu najdôležitejšiu pre regeneráciu. 

Bolesti kvôli mobilu

Mobilné telefóny vplývajú na ľudí rôzne. Pre tých citlivejších môže byť tento vynález doslova trápením. O účinkoch mobilov na naše zdravie si môžete prečítať TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články