Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mobilný telefón má 40 rokov. Zmenil sa na nepoznanie
Zdielať na

Mobilný telefón má 40 rokov. Zmenil sa na nepoznanie

BRATISLAVA / Telefonovanie, SMS-kovanie, fotografovanie, nakrúcanie, vybavenie e-mailov, platenie faktúr... Na toto všetko, a mnohé ďalšie, nám slúži mobilný telefón. Ten oslavuje už svoje 40. narodeniny. Jeho vynálezcovi sa o dnešných funkciách mobilného telefónu ani len nesnívalo.

Prvý hovor

3. apríla 1973. Dátum, kedy uskutočnil prvý hovor vynálezca telefónu Martin Cooper v USA. Prístroj meral 25 centimetrov a jeho hmotnosť bola približne jeden a pol kilogramu. To je viac ako niektoré dnešné notebooky. Terajšie telefóny majú hmotnosť priemerne 1,2 desatiny dekagramu.

"Odvtedy sa celková myšlienka telefonovania úplne zmenila. Kedysi dávno ste volali na konkrétne miesto. Dnes voláte konkrétnej osobe," uviedol vynálezca Martin Cooper.

Prvý telefón stál 4 000 dolárov

Zdajú sa vám smartfóny drahé? Prvý mobilný telefón stál v Amerike 4 000 dolárov. Dnes je vďaka mobilnému telefónu až 6 miliárd ľudí zastihnuteľných takmer všade. Vývoj ide dopredu míľovými krokmi, no podľa pôvodného vynálezcu nemáme zabúdať na jednu vec. "Aj na mobilnom telefóne je tlačidlo, ktorým sa dá prístroj vypnúť. telefón má slúžiť vám, nie vy jemu," dodal.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články