Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na toto zabudnite, zoznámte sa s televízorom budúcnosti
Zdielať na

Na toto zabudnite, zoznámte sa s televízorom budúcnosti

BRATISLAVA / Máte doma plazmový televízor? Onedlho to možno bude historická relikvia, ako sú dnes napríklad klasické televízory s elektrónkami. Jeden z najväčších svetových výrobcov totiž uvažuje nad tým, že prestane plazmy vyrábať. Majú ich nahradiť nové, lepšie televízory.

Najprv to boli CRT, potom LED

Televízory nemajú za sebou tisícročnú históriu. Ak nahliadneme do ich čriev, nájdeme tu, pre dnešné mladé generácie, takéto čudá - elektrónky. Neskôr ich výrobcovia vymenili za tranzistory či integrované obvody a taktiež čierno-biely obraz dostal všetky farby.

Televízory mali vďaka obrazovkám obrovské rozmery i hmotnosť. "Boli to také veľké krabice, čo si ešte pamätáme, to sa označovalo ako CRT," vraví šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko.

Boj s obezitou po roku 2000 zastihol aj televízne obrazovky. Prudká diéta ich prinútila zoštíhlieť najmenej 10-krát. "Vznikli televízory, ktoré sa označovali ako LCD a z nich sa odčlenila ďalšia časť, ktorá sa nazýva LED," dodáva Macko.

Teraz je to OLED a potom...

Ďalšia vetva, ktorá vznikla, bola s plazmovými obrazovkami. Vynikali najmä vysokou kvalitou obrazu. No mali iné veľké nevýhody, napríklad príliš hriali. Takéto televízory s plazmovou obrazovkou si ešte poriadne nestihli užiť ani slávy a už to majú zrátané.

Jeden z najväčších výrobcov ohlásil, že má v úmysle ich výrobu ukončiť. Na trhu si prudko razí cestu nová technológia nazývaná OLED. Zatiaľ stoja toľko ako lepšie auto, no o pár rokov ich vraj kúpime za dnešné ceny.

V tom čase už však "fajšmekri" budú pásť po televízoroch s obrazovkou, ktorú bude možné zrolovať ako kus papiera. Televízory už ale budú vlastne počítačmi a bude možné s nimi komunikovať hlasom či gestom.   

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články