Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vytrvalostné športy poškodzujú srdce
Zdielať na

Vytrvalostné športy poškodzujú srdce

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Hovorí sa, že ak chcete mať zdravé srdce, mali by ste pravidelne športovať. Odborníci odporúčajú najmä aeróbny tréning - beh, bicyklovanie či plávanie. Iróniou je, že práve náročné fyzické aktivity, ako napríklad bežecké maratóny, môžu mať na činnosť srdca negatívny vplyv. Výsledky štúdie priniesol britský denník Daily Mail.

Zmeny v srdci

Bežecký maratón, triatlon a iné fyzicky náročné športové aktivity môžu viesť k vážnym problémom so srdcom. Paradoxne tí, ktorí boli v mladosti veľmi výkonní, sú v starobe viac náchylní na kardiovaskulárne ťažkosti. 

Britská nadácia pre srdce testovala túto teóriu na myšiach. Výsledky preukázali mikroskopické zmeny, ku ktorým dochádzalo počas náročných tréningov.

Tieto narúšajú elektrickú aktivitu srdca, čo spôsobuje, že ľudia, ktorí sú na pohľad extrémne fit trpia abnormálnym srdcovým rytmom.

"Ide o dôsledok molekulárnych zmien v srdci," cituje vedcov z manchesterskej univerzity britský denník Daily Mail.

Tepová frekvencia bežného človeka sa pohybuje medzi 60 a 100 údermi za minútu. Srdce atlétov ale bije oveľa pomalšie. Je to zhruba 30 úderov, v noci dokonca ešte menej.

Príkladom sú cyklisti Chris Hoy či Miguel Indurain, ktorých tepová frekvencia v pokoji dosahovala len 30 resp. 28 úderov za minútu.

30 úderov

Výkonnejší srdcový sval je výsledkom pravidelných tréningov. Pravdou je, že keď srdce menej pracuje, menej sa opotrebováva a viac vydrží.

Treba sa však mať na pozore. Extrémne výkony totiž môžu porušiť srdce. V neskoršom veku sú potom veľmi aktívni športovci ohrození poruchami srdcového rytmu, takzvanou arytmiou. 

Vedci veria, že výsledky štúdie im pomôžu lepšie porozumieť častým problémom s tepovou frekvenciou a dokonca aj stratám vedomia, ktoré postihujú športovcov.

"U mladých športovcov je nízka tepová frekvencia skôr výhodou. U tých starších, ktorí boli celý život vystavovaní vysokej záťaži, je ale vysoká pravdepodobnosť, že budú pre problémy so srdcom potrebovať kardiostimulátor," uzavrel vedúci výskumníkov Mark Boyett. 

Po behu infarkt

S extrémnymi výkonmi to netreba preháňať. Na prvý pohľad skvelé športové výkony totiž môžu mať tragické následky. Poškodenie srdca môže viesť k srdcovej príhode, a tá bohužiaľ u športovcov nie je až taká výnimočná.

V tomto prípade jednoznačne platí staré známe "všetko s mierou".

Súvisiace články