Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Infarkt má svoje načasovanie. Najčastejšie doobeda
Zdielať na

Infarkt má svoje načasovanie. Najčastejšie doobeda

SLOVENSKO / Určite ste už zažili situáciu, že po hlasnej hádke, alebo keď vás niekto nepríjemne vystraší, vám išlo srdce vyskočiť z hrude! Takýto infarktový stav mnohí zažívame aj pri športových zápasoch.

Rizikovejší sú muži

K infarktu dochádza v ranných hodinách oveľa častejšie, ako v iných hodinách dňa. Podľa odborníkov je to najmä medzi 9 až 11 hodinou dopoludnia. "V ranných hodinách preto, lebo je cirkadiálny cyklus vývoja krvného tlaku a produkcie istých hormónov v tele. Zjednodušene sa dá povedať typu adrenalínu," hovorí MUDr. Jaroslav Sumbal.

Úmrtnosť na srdcový infarkt je vysoká, až polovica úmrtí nastáva hodinu po infarkte, pričom rizikovejší sú muži. "Ženy ako nositeľky ďalšieho pokolenia majú tú výhodu, že sú chránené ženskými pohlavnými hormónmi estrogénmi," dodáva Sumbal.

Signály netreba podceňovať

Pri srdcovom infarkte ide o každú minútu, preto je nevyhnutné nepodceňovať prvé signály. Potenie, to je veľmi častý a intenzívny príznak. "Bolesť je skľúčujúca, tlačenie, pálenie či zvieranie na hrudníku. Najlepšie, čo môže pacient urobiť je vytočiť si 112," hovorí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články