Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vesmírny odpad je nebezpečnejší, ako by sme si mysleli
Zdielať na

Vesmírny odpad je nebezpečnejší, ako by sme si mysleli

ZAHRANIČIE / V momentálnom období krúži okolo Zeme viac ako 7 000 ton vesmírneho odpadu a 3 000 ton funkčných vesmírnych aparátov, vrátane Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Kompletný počet objektov, ktoré majú viac ako jeden centimeter, je veľmi náročné určiť. Môže ich byť sto, tisíc ale aj milión. Len malú časť z toho, menej ako päť percent, je možné zachytiť a kategorizovať pomocou radarových a optických prostriedkov.

Minulý rok kvôli vesmírnemu odpadu musela ISS viackrát upravovať svoju dráhu. Uviedol to predstaviteľ ruskej kozmickej agentúry Roskosmos - Igor Bakaras. Za kozmické smeti sa väčšinou označujú všetky umelé objekty, spolu s ich časťami, ktoré sú chybné a nefungujú. Tie už nikdy nebudú slúžiť užitočným účelom a predstavujú veľké nebezpečie pri možnej zrážke s funkčným kozmickým zariadením, hlavne s pilotovanou vesmírnou loďou. V niektorých prípadoch môžu tieto objekty znamenať priamu hrozbu pre Zem pri nekontrolovateľnom zostupe a možnom páde ich častí. 

Najviac znečistená je podľa Bakarasa oblasť nižšej obežnej dráhy, maximálne do 2 000 kilometrov, ktorá je využívaná hlavne pre činnosť satelitov. V nej sa pohybuje viac ako 3 000 funkčných aparátov a okolo 14 000 kusov smetí. V pásme stredných obežných dráh, vo výške okolo 20 000 kilometrov, krúži približne 150 prístrojov. Z nich viac ako 500 predstavuje nebezpečie možného odpadu. V oblasti geostacionárnych a vysoko eliptických obežných dráh je viac ako 600 funkčných aparátov a viac než 150 kusov smetí. 

Ruský automatizovaný systém varovania pred nebezpečnými situáciami sleduje viac ako 24 500 predmetov, s priemerom väčším ako desať centimetrov. Zhruba 18 300 z nich, teda 75 percent, patrí k vesmírnemu odpadu. 

Podľa expertov je v okolí Zeme okolo 3 900 rôznych aparátov. Bakaras v tejto súvislosti upozornil na aktuálny rýchly nárast ich počtu, ktorý sa bude zvyšovať. Príkladom sú budované siete na pripojenie na internet americkej spoločnosti SpaceX, ktorá sa podieľala na vypustení viac ako 1 500 satelitov pre sieť Skylink a britskej OneWeb. 

Ruský automatizovaný systém upozorňuje na to, že je väčšia šanca zrážky jednotlivých aparátov. Satelity sú vybavené tak, že havárii  by sa mohli vyhnúť, nie všetky. Meniť obežnú dráhu musí ISS vzhľadom na tieto hrozby. Stalo sa tak napríklad minulý rok, 23. októbra, kedy hrozil stret s fragmentom japonskej lodi N-2A, a preto sa stanica presťahovala o 500 metrov vyššie. Tieto manévre musel orbitálny komplex vlani urobiť dva, pričom celý rok bolo evidovaných 220 nebezpečných priblížení.