Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
FOTO: Modrý mesiac pozorovali z celého sveta. Zábery vám vyrazia dych
Zdielať na

FOTO: Modrý mesiac pozorovali z celého sveta. Zábery vám vyrazia dych

ŠPANIELSKO, GRÉCKO, JERUZALEM / V poradí už tretí supermesiac tohto roka, tentoraz navyše "modrý" pozorovali aj ľudia na španielskom pobreží pri meste Motril. Tam sa im naskytol nádherný pohľad na Mesiac, ktorý sa v noci zo stredy na štvrtok najviac priblížil na svojej obežnej dráhe k Zemi.

​​​Podobný nebeský úkaz vylákal v noci von zvedavcov aj v Grécku. Hoci hovoríme o Modrom splne, nie je to preto, že by sa Mesiac sfarbil na modro. Ide o 13. spln v jednom roku, a tento sa udeje tak raz za dva a pol roka. Ďalší takýto výnimočný úkaz a modrý supermesiac budú môcť ľudia sledovať na oblohe až v roku 2030.

Prečo sa nazýva modrý?

"Približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. Z tohto dôvodu sa 13. spln v roku nazýva Modrý mesiac (z angl. Blue moon," uviedol portál iMeteo. Na označenie druhého splnu sa teda vo svete používa prívlastok modrý. Pomenovanie teda nesúvisí s modrou farbou a Mesiac nebude mať modré sfarbenie. Keďže tento Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom. Ide o výnimočnú udalosť, ktorá nastáva približne raz za 10 rokov. 

Súvisiace články