Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ZOZNAM. Toto sú najzdravšíe potraviny sveta
Zdielať na

ZOZNAM. Toto sú najzdravšíe potraviny sveta

SVET / Byť vegetarián? Vegán? Jesť len surovú zeleninu a ovocie? Jesť len biele mäso? Ktorá diéta je najlepšia, najdokonalejšia, najzdravšia? Nuž, Pre ľudskú bytosť žiadna perfektná diéta neexistuje. Od pradávna vieme, že potrebujeme tuky, cukry, bielkoviny, vitamíny, minerály... A vedci pre nás zostavili zoznam najzdravších potravín na svete. Tu sú...

LOSOS, KRÁĽ MEDZI RYBAMI

Ostať bez mäsa? OK, ale musíte ho vedieť nahradiť niečím rovnako hodnotným. Ostatní mäsožravci by sa mali sústrediť viac na mäso zo zvierat voľne a zdravo žijúcich na farmách a nie tlačiacich sa v klietkach. Hoci v tomto veku potravinových škandálov pomaly nevieme, čo vkladáme do úst. Tip od vedcov? Nezabúdajte na ryby, najmä tuniaka a napríklad takého lososa - najzdravšej ryby.

Obsahuje totiž najdôležitejšie výživné látky - bielkoviny, vitamín D, B, minerálne látky a mastné nenasýtené omega 3 kyseliny. Hovorí sa mu zázrak, je výborný antioxidant, vplyv má na myslenie, správanie, má tiež protizápalové účinky, pomáha pri metabolizme, cirkulácii krvi či liečbe ochorení srdca. Je toho vskutku dosť...

ELIXÍR ŽIVOTA

Vodu asi netreba menovať. Vedci jej dávajú jedno z popredných miest. Vieme prečo. Ďalej ale pridávajú kefír, olivový olej - teda pomocníka pri ochoreniach srdca a ochrancu pred rakovinou a napokon elixírom života je červené víno. Pre zaujímavosť - nájdete tu aj džús z granátového jablka - okrem spomalenia postupu rakoviny pôsobí ako prírodná viagra.

ORECHY, ANTIOXIDANTY

Vlašské, lieskovce, pistácie, mandle. Máte široký výber! Orechy sú zdravé, samozrejme nie vo veľkom množstve. Napríklad mandle obsahujú dostatok vitamínov a kalórií, sú výbornými antioxidantmi.

DLHOVEKOSŤ

Čo pôsobí ako afrodiziakum a zároveň sa o nej hovorí, že je hubou dlhovekosti? Je to shiitake. Vo všeobecnosti sa ľuďom, ktorí často jedia mäso, odporúča občas prejsť na "ázijskú diétu". Okrem shiitake sa odporúča jesť aj hnedá ryža, ktorá je bohatým zdrojom na vlákniny, minerály, vitamíny. Predchádza chronickej zápche a pôsobí ako prevencia pred rôznymi druhmi rakoviny. A teraz niečo mimo Ázie - súčasťou jedálnička tých, ktorí žijú najdlhšie a zdravo, je aj - fazuľa.

SUPERSTAR MEDZI ZELENINOU

Jednoznačne brokolica, kapusta, ružičkový kel. Výborná je tiež červená repa - patrí dokonca medzi najliečivejšie druhy potravín. Má omladzujúce účinky a posilňuje organizmus. Pečeň zbavuje toxínov a pôsobí priaznivo na našu imunitu. Alianciu zdravia dopĺňa cesnak a cibuľa.

ČAJ

Hocijaký - zelený, čierny, biely, bylinkový. Okrem iného majú úžasné protizápalové a antioxidačné účinky.

ZDRAVŠÍ AKO OVOCIE?!

Vraj človeku prospieva viac než samotné ovocie. Nuž, správa poteší milovníkov čokolády. Ide o tmavú čokoládu. Znižuje riziko srdcových chorôb a pre tých, ktorým imunita trocha haspruje, aj ako prevencia pred napríklad takým nachladnutím. Dobrá je na nervy a študentom pomáha sústrediť sa. Medzi ďalšie najzdravšie výrobky patria aj vajcia a mlieko.

OVOCIE NAD ZLATO

Ale treba spomenúť aj kráľov medzi ovocím. Antioxidant s veľkým "O" je samozrejme jablko. Je bohaté na vlákniny a minerály. Bobulovitému ovociu určite dajte prednosť. Obsahujú málo kalórií, zlepšujú pamäť a silnými päsťami stoja proti rakovinovým ochoreniam. Myslíme na brusnice, maliny, černice, jahody, čerešne... A nezabudnite ani na citróny a pomaranče!

MALÝ ZÁZRAK

Tak ho volajú. Chráni náš srdcovo-cievny systém, znižuje riziko infarktu, arterosklerózy, vraj je aj povzbudením pri milostných hrách. Je to jednoznačne zázvor.

PRE CUKROVKÁROV

Obsahuje vitamín C, E, B1, draslík a železo. Starý je vyše 7 tisíc rokov. Obsahuje veľa tuku, ale rastlinného, ktorý nedvíha hladinu cholesterolu. Konzumuje sa pri problémoch s krvným obehom, odporúča sa cukrovkárom. Má tiež veľký a pozitívny vplyv pri tráviacich problémoch. A o kom to vlastne hovoríme? O avokáde!

Ak vám v zozname niečo chýba, pokojne si to tam doplňte. Ak totiž človek vie naslúchať vlastnému telu, to si napokon tak či tak vypýta, čo potrebuje...

Zaujímavá je podľa našich lekárov aj samotná farba zeleniny a ovocia. Vraj čím farebnejšie, tým zdravšie... Pozrite si reportáž Antona Adamčíka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články