Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako nakŕmiť hladných?! Ľahšie je to u zvierat, ako u ľudí
Zdielať na

Ako nakŕmiť hladných?! Ľahšie je to u zvierat, ako u ľudí

SLOVENSKO / Vo svete býva dobrým zvykom darovať chudobným a hladujúcim potraviny aspoň na prežitie. Aj u nás sa to občas stáva. No keby to bolo častejšie a vo väčšom rozsahu, okrem pomoci by sme možno zabránili aj rabovaniu obchodov. Na Slovensku však zákony umožňujú nakŕmiť skôr zviera ako človeka.

Jedlé potraviny končia v maštali

Niektoré organizácie rozdávajú napríklad potraviny, ktorým chýba pár dní do ukončenia záruky. "Je to skvelý nápad ako využiť potraviny, ktoré ináč končia niekde na smetisku," hovorí splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. Na Slovensku však končia na smetisku alebo v maštali pre zvieratá aj potraviny jedlé. 

"V zmysle legislatívy nemožno predávať potraviny na trhu po dátume spotreby.Respektíve po dátume minimálnej trvanlivosti," informuje Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. Zákon ich ponúknuť ľuďom nedovoľuje ani zdarma. "Nemyslím si, že je etickejšie tieto potraviny dať zvieratám, máme tu kopec hladných ľudí," myslí si Pollák.

Aj po uplynutí trvanlivosti sú v poriadku

Veľké percento potravín v obchodoch je aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti úplne v poriadku a nijako neohrozuje ľudské zdravie. Ide prevažne výrobky ako je múka, ryža, cukor, cestoviny, zaváraniny, med, trvanlivé pečivo, sušienky, čokoláda, nealko nápoje a ďalšie.

Medzi majiteľmi obchodov a obchodných reťazcov sa nájdu takí, ktorí by takéto potraviny radi darovali hladujúcim. "Pokiaľ by to právny predpis umožňoval, nemali by sme s tým problém," hovorí Martin Katriak, podpredseda predstavenstva COOP Jednota.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články