Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jedlo a Vianoce. Prejedených pacientov boli plné nemocnice
Zdielať na

Jedlo a Vianoce. Prejedených pacientov boli plné nemocnice

Vraj približne 20 minút po jedle trvá, kým váš mozog dostane signál, že ste sýti. Niet sa čo čudovať, že sa cez sviatky niektorí pekne zaguľatia. Čo tam po kilách navyše, problém je, ak pre preplnený žalúdok skončíte v nemocnici. Ale pravdou je, že niektorým jedlám sa nedá odolať, ani keď máte pocit, že už prasknete.

Keby nejedli ešte aj oči...

Mnohí z nás si dokonca aj po niekoľkokrát naloženom majonézovom šaláte s elánom povedia... Dáme si repete. A tak sa svaly žalúdka čoraz viac rozťahujú. Potom však trvá oveľa dlhšie, kým máte pocit, že ste zasýtení. To v konečnom dôsledku znamená, že toho zjete oveľa viac. Navyše, keby nám nejedli ešte aj oči, problémov by bolo menej.

"Je to na stole naservírované, nevieme odolať, a v podstate ten organizmus tu energiu a tie živiny ani nepotrebuje," hovorí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová. O tom, že sme sa cez Vianoce poriadne prejedali svedčia aj štatistiky. Počas sviatkov totiž bolo v nemocniciach až o polovicu viac pacientov ako cez bežné dni. Mnohí z nich boli práve tí so žalúdočnými problémami.

Častejšie a v menších dávkach

"Najmä 2. sviatok vianočný sme mali veľké množstvo pacientov na centrálnych príjmoch, ktorí mali rôzne žalúdočné problémy práve preto, že jedli niekoľko dní zemiakový šalát, kombinovali koláče s mäsom a jedli oveľa viac než v bežné dni," informovala hovorkyňa nemocnice Petra Maťašovksá.

Kým sa zasa žalúdok opäť stiahne to trvá aj niekoľko dní. No a pred nami sú ďalšie sviatky. "Určite bude lepšie, ak sa budeme stravovať častejšie a v menších dávkach, ak nebudeme mať v dohľade a v dosahu veľké množstvo stravy," dodáva Béderová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články