Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vianoce nemá každý. Čo robia cez sviatky tí, ktorí ich neoslavujú?
Zdielať na

Vianoce nemá každý. Čo robia cez sviatky tí, ktorí ich neoslavujú?

Vianoce sú kresťanský sviatok. Na Slovensku však žije čoraz viac ľudí, ktorí ho neoslavujú. Nedovolí im to viera alebo vlastné presvedčenie. My sme sa pozreli na to, ako budú sviatky pokoja prežívať oni. Štedrý večer mali bez darčekov, ale určite v podobnej atmosfére ako kresťanské Vianoce.

Židia majú Chanuku

Židia trávia 24. december doma s rodinou. Tento čas využívajú na prechádzky v prírode, oddych alebo záľuby. Židovským rodinným sviatkom je Chanuka. Oslavuje sa 8 dní v decembri alebo koncom novembra. Presný dátum sa každý rok mení. Ide o sviatok svetla. Každý deň sa zapaľuje jedna sviečka.

Niektorí rodičia zvyknú dávať deťom aj nejaký darček. Deťom tak Vianoce nechýbajú. "Sú to väčšinou sladkosti alebo čomu sa väčšinou deti až tak netešia, oblečenie," povedal člen židovskej náboženskej obce Ivan Pasternák.

Ľudia z Hare Krišna sa obdarúvajú celý rok

Vianoce neoslavujú ani ľudia z Hnutia Hare Krišna. "Ja nemám Vianoce od roku 1984," povedal mních Raghunatha Priya Das.

24. december bude pre nich deň ako každý iný. Ľudia z hnutia Hare Krišna sa obdarúvavajú v priebehu celého roka. Ide najmä o praktické darčeky, ako knihy alebo kuchynské potreby. Tie sa im hodia pre službu Krišnovi.Tieto dni ale aj ostatné v roku prežívajú viac duchovne ako materiálne.

Vianoce - čas pokoja

Vianoce neoslavujú ani svedkovia Jehovovi, moslimovia alebo ľudia, ktorí vyznávajú báhajskú vieru. Vianočný čas sa však väčšina snaží stráviť tak isto ako kresťania ale bez darčekov a vianočného zhonu.

"Treba to využiť na ten citový vzťah a tie emócie pestovať medzi v rámci jednej rodiny," skonštatoval Pasternák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy