Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tradícia darčeka. Všetko sa začalo sladkou medovinou...
Zdielať na

Tradícia darčeka. Všetko sa začalo sladkou medovinou...

Darčeky pod vianočným stromčekom. Dnes sa už nad tým ani nepozastavujeme a balíčky previazané stužkou berieme ako samozrejmosť. Veď nielen deťom by sa bez nich sviatky ani nerátali. A hoci si uvedomujeme, že Vianoce nie sú len o darčekoch, každý sa práve na darčeky tešíme. Ale ako táto tradícia vôbec vznikla? Nuž, na počiatku bola - medovina...

Obetné dary od Slovanov

V čase zimného slnovratu sa už naši starí Slovania obdarovávali a tak začali samotné rozdávanie darčekov. "Vo forme pozitívnej mágie, dobroprianí, dávali sa aj obetné dary, čo bola medovina a koláče," prezradila historička Katarína Nádaská.

Darčeky, ako ich poznáme dnes, vznikli omnoho neskôr. Poďakovať sa za ne môžeme kresťanom. "Vlastne na tú počesť, že sa narodilo božie dieťa ako dar pre ľudstvo, ako vykupiteľ. Ľudia si teda začali dávať drobné darčeky," hovorí Nádaská.

Ručne robené najpopulárnejšie

Nešlo však o pre terajšie časy populárne darčeky ako parfémy, notebooky a snowboardy, ale ručne robené - vlastnými rukami. Nepomohla dokonca ani modrá krv. "Aj šľachtické rodiny aj meštiacke rodiny si veľmi radi dávali veci vyrobené vlastnoručne."

Tie môžete nájsť aj v týchto dňoch na vianočných trhoch. Pre deti autíčka a kocky, pre ženy sa hodia zase ozdoby do domácnosti. Voňavé viazaničky pomarančov, škorice a makovičiek. Ručne vyrobené sú však aj šperky, šály, čiapky či záložky do kníh.

Téme sa venuje Beáta Ksenzsighová. Spojte sa s ňou cez profil na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články