Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj šport môže zabíjať, tínedžerka (†16) po behu zomrela
Zdielať na

Aj šport môže zabíjať, tínedžerka (†16) po behu zomrela

BRATISLAVA / Informácie o nezdravom životnom štýle a obezite tínedžerov nie sú ničím výnimočným. Je tu však aj druhý extrém - keď to tínejdžeri preháňajú a idú až za hranice svojich síl. Na prvý pohľad skvelý športový výkon ich môže priviesť až do hrobu.

Smrť v cieli maratónu

V americkej Virginii skolabovalo iba 16-ročné dievča po tom, ako odbehlo polmaratón. Podľa jej rodičov zomrela mladá Kameron na infarkt iba pár sekúnd potom, ako dobehla do cieľa. Nič pritom nenasvedčovalo tomu, že by ich dcéra mala nejaké zdravotné problémy.

Každý tínedžer, ktorý by chcel začať aktívnejšie športovať, by mal najskôr absolvovať záťažové testy u lekára. Aj keď sa cíti úplne zdravý. Rovnako sa totiž cítila aj Kameron. Vyšetrenie môže v tomto prípade zachrániť život!

"Okrem oporno-pohybového systému sledujeme problémy so srdcom. Veľmi často zisťujeme poruchy srdcového rytmu. Deti prechodia rozličné ochorenia alebo nadužívajú antibiotiká," informoval telovýchovný lekár.

Prehliadku netreba zanedbať

V puberte navyše prebiehajú aj zložité hormonálne zmeny a tie majú tiež vplyv na výkon pri športe. "Je známe, že u dievčat v puberte, sa na určitý čas výkonnosť zastaví," povedal športový fyzioterapeut. Mnohé dnešné slečny však trpia nadváhou až obezitou. Podľa odborníka najhoršie, čo môžu urobiť, je začať so športom príliš zostra.

"Nemôže z ničoho nič začať behať. To je pre telo šok. Obézna tínedžerka musí najskôr začať plávať alebo zvoliť rýchlu chôdzu,"
dodal. Mladí športovci by si mali dávať pozor aj na ďalšie veci, napríklad na používanie niektorých výživových doplnkov, na príliš vysoké závažia v posilňovni a dokonca aj na množstvo vody, ktoré pri tréningu vypijú. "Existuje takzvaný hyponadremický šok, keď človek pije príliš veľa vody, a tým pádom vylučuje príliš veľa sodíka, ktorý je dôležitý pre srdcový sval," varoval fyzioterapeut.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články