Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia sa nesmie opakovať! Bostonský maratón čakajú zmeny
Zdielať na

Tragédia sa nesmie opakovať! Bostonský maratón čakajú zmeny

BOSTON / Bezpečnosť bude najvyššou prioritou na tohtoročnom bostonskom maratóne. Pred športovým sviatkom, ktorý sa uskutoční 21. apríla, vydala tamojšia atletická asociácia nové nariadenia. Ich cieľom je zabrániť akémukoľvek ohrozeniu podujatia.

Tragédia v cieli

Športové udalosti by mali byť oslavou zdravia, zábavy a života. Neplatí to ale o minuloročnom Bostonskom maratóne, ktorý sa zmenil na tragédiu. V cieľovej rovinke tam totiž po sebe vybuchli dve bomby. Traja ľudia prišli o život a zhruba 264 účastníkov bolo zranených. VIAC TU.

Všetko pre bezpečnosť

Tento rok nechcú nechať organizátori nič na náhodu. Bežcom zakazujú priniesť si akékoľvek väčšie tašky k štartovacej aj cieľovej  línií. Oblečenie v špeciálnych vreckách si budú musieť zaregistrovať hneď ráno. Zabudnúť musia na batohy, kufre a vozíky. Zmenené opatrenia oznámili organizátori v stredu po konzultáciách s miestnymi a federálnymi úradmi podieľajúcimi sa na príprave maratónu, ktorý by mal prilákať až 36 000 pretekárov.

Prísne opatrenia pre všetkých

Zakázané budú nádoby obsahujúce viac ako liter tekutiny, oblečenie zahaľujúce tvár a taktiež objemný odev. Nevyhnutné veci, ako lieky alebo mobilný telefón, musia mať maratónci uložené v malých priesvitných vrecúškach. Tašky nebudú povolené ani v autobusoch premávajúcich pozdĺž trasy maratónu. 

Neregistrovaní bežci a cyklisti sa tento rok zapojiť nemôžu. Obmedzení budú aj diváci. Všetky väčšie tašky im bude prehľadávať polícia. Veľké vlajky a znaky väčšie ako 27 x 43 centimetrov budú v miestach maratónu taktiež zakázané.

Útočníci boli potrestaní

Útoky v Bostone naplánovali a uskutočnili bratia čečenského pôvodu Džochar a Tamerlan Carnajevovci. Mladšieho Džochara v júli predviedli pred súd, zatiaľ čo starší Tamerlan zahynul v prestrelke s políciou. Džochara Carnajeva sa podarilo zadržať štyri dni po útokoch v rámci rozsiahlej operácie, ktorá ochromila praktický celý Boston. Pozrite si priložené video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy