Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bostonský útok. Tlakové hrnce používajú islamisti
Zdielať na

Bostonský útok. Tlakové hrnce používajú islamisti

BOSTON / Tlakové hrnce, ktoré boli použité na výrobu bômb pri pondelkovom atentáte v Bostone, doporučujú na tieto účely islamisti. V minulosti bol tento druh podomácky vyrobenej bomby použitý napríklad pri útoku na železnicu v Bombaji (2004) a pri pokuse o atentát na newyorskom Times Square (2010).

Britský denník The Guardian napísal, že trhaviny v tlakových hrncoch sú často používané v problematických oblastiach sveta. Americké úrady už takmer desať rokov varovali, že také bomby by mohli byť niekedy použité aj v USA.

Návody, ako z obyčajného tlakového hrnca zostaviť bombu doslova v maminej kuchyni, sú na internete. Zostrojenie takých zariadení je pomerne jednoduché. Jeden z takých návodov v roku 2010 na internet jemenská odnož Al-Káidy, ktorá tlakový hrniec doplnený o časovač a rozbušku označila za "najefektívnejší spôsob", ako zostrojiť bombu.

Na odpálenie vám stačí diaľkové na garáž

Al-Káida doporučila aj konkrétne trhaviny. Explóziu možno spustiť prostredníctvom jednoduchých elektronických zariadení ako sú digitálne hodinky, mobilné telefóny alebo diaľkové ovládanie od garážovej brány.

V spoločnej varovnej brožúre amerického ministerstva vnútra a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) z roku 2010 sa uváda, že tlakové hrnce sú populárne napríklad v Afganistane, Indii, či Pakistane. "Pretože sú menej rozšírené v USA, na prítomnosť tlakového hrnca na neobvyklom mieste by sa malo pozerať s podozrením," uvádza sa vo varovaní.

Pri útoku v Bombaji použili sedem hrncov

Len pri útoku v Bombaji v júni 2006 bolo použitých sedem tlakových hrncov. Počet obetí sa vtedy pohyboval okolo 200. Za útokom podľa indickej polície stála pakistanská vojenská spravodajská služba (ISI) a pakistanská separatistická moslimská skupina  Laškare tajjaba.

Tlakový hrniec použil aj pri pokuse o atentát na Times Square (2010) aj Američan pakistanského pôvodu Faisal Shahzad, ktorý prešiel teroristickým výcvikom v Pakistane. Jeho nálož ale zlyhala.

Americký vojak Nase Jason Abdo, ktorý chcel minulý rok spáchať rozsiahly útok na amerických vojakov na texaskej základni Fort Hood, mal pri sebe kópiu spomínaného návodu jemenskej Al-Káidy. Aktuálnu situáciu priamo v Bostone mapoval reportér Martin Krpač. Pozrite si reportáž.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy