Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Všade samá kontrola, Boston pripomína policajný štát
Zdielať na

Všade samá kontrola, Boston pripomína policajný štát

BOSTON / Život v americkom Bostone v štáte Massachusetts sa vracia do obvyklých koľají, ale v celom meste sú sprísnené bezpečnostné opatrenia. A to v súvislosti s dvoma výbuchmi v bezprostrednej blízkosti cieľovej rovinky slávneho maratónu. V pondelok prišli o život traja ľudia a ďalších vyše 140 ich bolo zranených.

Všade samý policajt

Situácia v meste je pokojná, ľudia tvrdia, že aj vďaka policajtom v uliciach sa cítia v bezpečí. Ako v online verzii napísal denník Boston Globe, ozbrojená polícia pokračuje v prehliadke batohov a vakov, ktoré zostali pozdĺž trasy maratónu po divákoch.

Po športovcoch, ktorí po výbuchoch nedobehli do cieľa maratónu, zostali zasa v blízkosti trate stovky žltých plastových vriec s ich osobnými vecami. Cieľová rovinka behu a jej okolie na Copley Square je naďalej ohradená ako miesto činu. VIAC TU.

Ľudia zamestnaní v oblasti Boylston Street a ani návštevníci nebudú mať povolený vstup do zóny a až do odvolania sa do svojich domov a bytov nedostanú ani ich majitelia či nájomníci. Úrady im poskytnú náhradné ubytovanie, napísal Boston Globe.

Ľudia zostali doma. Radšej

V súvislosti s tým dnes viaceré firmy sídliace v tejto časti mesta vyzvali svojich zamestnancov, aby dnes zostali doma. Podľa bostonskej radnice budú tieto opatrenia, vzťahujúce sa aj na zákaz automobilovej dopravy v oblasti miesta činu, platiť zrejme niekoľko dní. Minimálne dnes budú zavreté obchody v centre Bostonu, ako aj podzemné garáže.

Stanica metra Copley Square nebude obsluhovaná a cestujúci metra sa musia pripraviť na prehliadku batožiny a na zvýšený počet príslušníkov bezpečnostných zložiek v metre.

V Bostone zrušili alebo preložili na neskôr všetky masové podujatia, vrátane zápasu NBA medzi tímami Celtics a Pacers. Letisko dnes začalo vypravovať a prijímať lietadlá. Bezpečnostné opatrenia na letisku sú v porovnaní s obvyklým režimom sprísnené. VIAC TU.

Najhoršie od septembra 2001

Bostonské nemocnice, kde sú hospitalizovaní zranení, stráži polícia a agenti FBI. Návštevy hospitalizovaných majú zatiaľ zakázané aj ich príbuzní. Mnohým zo zranených museli lekári amputovať končatiny, viacerí sú v bezvedomí a stav 17 z nich je kritický. Mnohí z pacientov sa v najbližších dňoch budú musieť podrobiť ďalšiemu chirurgickému zákroku.

Polícia v Bostone stráži aj hotely. Všetci hostia sa musia podrobiť zisteniu ich totožnosti a prehliadke batožiny. V mnohých kostoloch v Bostone sa dnes uskutočnia pobožnosti za pokoj obetí a zdravie zranených.  

Výbuch v Bostone bol prvou podobnou tragédiou od atentátov z 11. septembra 2001. Pastorka Kim K. Crawfordová z Arlington Street Church uviedla, že jej telefonicky kondoloval kňaz z New Yorku, ktorý "má dokonalé pochopenie pre to, čo sa odohráva v našom meste".

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy