Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Amerika v strachu. Prízrak terorizmu sa vrátil...
Zdielať na

Amerika v strachu. Prízrak terorizmu sa vrátil...

BOSTON/NEW YORK/WASHINGTON / Prízrak sa vrátil! Aj tak by sa dala zhodnotiť situácia, ktorá nastala po nečakaných explóziách počas slávneho maratónu v Bostone. V USA sa začalo opäť hovoriť o terorizme. Úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia...

Na štarte aj Slováci

Pri útokoch zahynuli traja ľudia, píše server CNN. Medzi obeťami je aj 8-ročný chlapec. Do nemocnice bolo prevezených najmenej 144 ľudí, z toho 17 sú v kritickom a 25 vo vážnom stave.

V štartovej listine bostonského maratónu boli aj ôsmi Slováci. "Ďakujeme moc za vaše obavy, sme všetci v poriadku. Už sme boli na hoteli, keď sa to všetko stalo," napísal na sociálnej sieti jeden z nich Peter Králik.

Americkí vyšetrovatelia našli v Bostone a jeho okolí ďalších 5 nevybuchnutých trhavín, napísal The Wall Street Journal. Získané informácie experti vyhodnocujú, podľa agentúry ČTK si FBI najnovšie myslí, že za útokmi sú teroristi.

Sme s obeťami, odkázal Obama

V Bostone po explóziách vypli mobilnú dátovú sieť. Úrady sa totiž obávali koordinovaných útokov teroristov a odpaľovania náloží na diaľku. Na slávnej Time Squre v New Yorku sa zase objavilo množstvo policajných áut a prezident Barack Obama sa chystal z Bieleho domu prehovoriť k národu.

Aj tak vyzerala Amerika v noci na dnes nášho času. "Nevieme žiadne podrobnosti o tom, čo to spôsobilo, kto to urobil, ale naše modlitby sú s obeťami v Bostone," povedal v prvej reakcii viceprezident Joe Biden. Neskôr to zopakoval aj Obama.

V súvislosti s výbuchmi však posilnili bezpečnostné opatrenia aj v iných častiach Spojených štátov. A to najmä v okolí významných a navštevovaných miest.

Bostonský maratón je najstarším mestským podujatím svojho druhu, išlo v poradí už o 117. ročník. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy