Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takto videli krvavý bostonský kúpeľ Slováci...
Zdielať na

Takto videli krvavý bostonský kúpeľ Slováci...

BOSTON / Americkým Bostonom otriasli silné explózie. Dve bomby explodovali počas tradičného maratónu. Na športovom podujatí sa zúčastnili aj Slováci. Tí by mali byť podľa dostupných informácií v poriadku. USA sprísnili bezpečnostné opatrenia naprieč krajinou. Podľa CNN je medzi obeťami aj 8-ročný chlapec.

Plyn? Nie, skôr bomba

K výbuchom došlo neďaleko cieľa pretekov, informujú očití svedkovia. Okrem výbuchu bomby mohlo ísť aj o explóziu plynu, pripúšťajú policajné zdroje. Ide však o málo pravdepodobnú verziu.

Pri útokoch zahynuli traja ľudia, píše server CNN. Medzi obeťami je aj 8-ročný chlapec. Do nemocnice bolo prevezených najmenej 144 ľudí, z toho 17 sú v kritickom a 25 vo vážnom stave.

Na štarte aj Slováci

Jeden z aktérov podujatia Mike Mitchell z Vancouveru pre agentúru Reuters povedal: "Po dobehnutí do cieľa som sa obzrel za seba a uvidel som obrovskú explóziu, ktorá zanechala po sebe hustý dym do výšky 15 metrov. Ľudia sa po výbuchu rozutekali a začali kričať, nastala panika..."

V štartovej listine boli aj ôsmi Slováci. "Ďakujeme moc za vaše obavy, sme všetci v poriadku. Už sme boli na hoteli, keď sa to všetko stalo," napísal na sociálnej sieti jeden z nich Peter Králik.

Bežci pokračovali. Do nemocnice...

Bostonský maratón je najstarším mestským podujatím svojho druhu, išlo v poradí už o 117. ročník. VIAC TU. Viacerí bežci len prebehli cieľom a podľa očitých svedkov pokračovali ďalej. Do nemocnice, aby darovali krv desiatkam zranených.

K výbuchom došlo pri tribúnach, opisuje v rozhovore pre televíziu JOJ jeden zo slovenských účastníkov Dušan Tomka. "Vznikla panika, ale trvala len asi dve minúty. Bezpečnostné zložky reagovali okamžite a začali zisťovať, čo sa vlastne stalo," dodal.

Podľa producenta CNN Matta Frucciho k výbuchom došlo okolo 20:45 nášho času. Viac ako dve hodiny po tom, ako cieľovú čiaru prekročili prví z takmer 27 tisícov zúčastnených bežcov.

Výbuch číslo 3

Niekoľko desiatok minút po prvých dvoch explóziách sa ozvala ďalšia. Podľa agentúry Reuters pred knižnicou JFK v Bostone. Polícia mala zneškodniť ďalšie dve nálože. Malo však ísť o bližšie nešpecifikovanú technickú poruchu a nie útok.

Miestne médiá informovali o evakuácii priľahlého hotela a sprísnení bezpečnostných opatrení v ostatných častiach Bostonu. Podľa CNN podobným spôsobom na výbuchy zareagovali aj v iných amerických mestách vrátane New Yorku. Na pomoc polícii v Bostone pritom povolali príslušníkov Národnej gardy štátu Massachusetts.

Úrady odstavili v centre Bostonu aj mobilnú sieť. Takýto postup sa podľa bezpečnostných expertov používa ako prevencia. A to v prípade hrozby koordinovaných útokov teroristov a odpaľovania bômb na diaľku...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy