Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fit postava, zdravá strava... Len do 50. roka života, tvrdia vedci
Zdielať na

Fit postava, zdravá strava... Len do 50. roka života, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Mladí ľudia si na svoj zovňajšok zvyčajne potrpia, módne oblečenie, fit postava a ideálna kondícia. To ich ale vraj baví zhruba do 50-ky, potom sa spustia a nezáleží im už na výzore, hygiene či kondícii. Pohodlie ide popredia. S takýmto záverom prišli britskí odborníci. Zisťovali sme, či aj u nás je takýto trend.

Obdobie - kríza smrti

Ženy sa vraj začnú vyhýbať zrkadlám oveľa neskôr ako muži, až tesne pred 60-kou. Konkrétne v 59-tom roku. Už sú na svoj vzhľad a oblečenie menej kritické a to sa týka tiež hygieny a športu.  Podľa psychológov by za takouto zmenou správania mohla byť radikálna zmena hodnôt.

"Okolo toho 45. roka muži, ženy o niečo neskoršie, tých 10 rokov, zažívajú takzvané obdobie - kríza smrti," informuje psychológ Karol Kleinmann. Séria zdravotných ťažkostí, uvedomenie si, že starneme, a to je už v dohľade staroba a prirodzená smrť. Vedomie smrti zvyčajne u ľudí zmení pohľad na to, čo má akú hodnotu.

Úspech závisí od ekonomického postavenia

"Okolo tej 50-ky dochádza aj k zmene hodnôt," dodáva Kleinmann. Do popredia sa dostávajú viac hodnoty duševné a duchovné. Materiálne, a teda aj imidž klesajú, niekedy až úplne. A prečo sa to u žien deje neskôr?

"Ženy sú tak geneticky vybavené, aby boli krásne, upravené, lebo cez tú krásu a úpravu sú v spoločnosti úspešnejšie," dodáva Kleinmann. Úspech mužov je založený skôr na tom, aké majú kariérne alebo ekonomické postavenie.  

Môže byť škaredý ako čert

"Muž môže byť škaredý ako čert, ale pokiaľ má ekonomickú moc, tak úspech aj u žien je," dodáva psychológ. No a keď kariéra skončí, padá dole aj ich sebahodnota.

To, že sa muži opúšťajú v 46-ke a ženy v 59-ke možno platí v Británii, ale podľa nami oslovených Slovákov, u nás veľmi nie. Mnohým na imidže záleží do vysokého veku.

ISIFA

Súvisiace články