Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekár, ktorý lieči nosom? Náš pot prezradí chorobu!
Zdielať na

Lekár, ktorý lieči nosom? Náš pot prezradí chorobu!

BRATISLAVA / Len si predstavte, že možno už v blízkej budúcnosti prídete do ambulancie, vyzlečiete sa do pol pása, no doktor vám na hruď nepriloží fonendoskop, ale vlastný nos. A podľa pachu vášho potu zistí, čo vám vlastne je. Výskumy švédskych vedcov ukazujú, že nielen psí, ale aj ľudský nos je schopný podľa špecifických pachov odhaliť chorobu, a to ešte skôr než sa objavia jej známe príznaky.

Pot prezrádza zdravotné problémy

V budúcnosti môže vzniknúť expert na detekciu chorôb podľa spoteného trička. Odhalí tak napríklad zápal močového mechúra alebo žalúdočné vredy a to len pomocou svojho čuchu. Švédski vedci niečo podobné už otestovali.

Skupine dobrovoľníkov rozdali tričká a časti z nich vstrekli do žíl toxín, na ktorý prudko reaguje ľudský imunitný systém. Po 4 hodinách tričká zozbierali a nechali čuchať ďalším dobrovoľníkom. Tí podľa pachu potu jednoznačne rozlíšili či patrilo k skupine s toxínom alebo bez. Takto dospeli k záveru, že pach potu nám prezrádza chorobný stav. 

Lekárom pomáha pach

Aj náš test napovedá, že niečo na tom bude. Pozrite si pod článkom priloženú reportáž. A potvrdzujú to aj lekári z praxe. Viacerí si pri určovaní diagnózy čuchom pomáhajú, najmä v prípade tzv. naturálnej či východnej medicíny.

"Aj my lekári sa orientujeme podľa vône. Napríklad acetónový dych sa vyskytuje pri cukrovke. Ďalej rôzne choroby žalúdka signalizuje typický zápach a taktiež problém môže ukázať aj pach moču," vysvetľuje lekár naturálnej medicíny MUDr. Gustáv Solár, PhD.

Podobné výskumy v minulosti robili nemeckí vedci s psami vycvičenými na vyhľadávanie nádorov. Moderná medicína však doteraz pachy príliš neriešila. "Sú to hlavne pomocné diagnostické ukazovatele, ale môže to byť aj námetom na ďalší výskum," dodáva Solár.

Vôňa ako prevencia

Pokiaľ by vedci dokázali vypracovať celý zoznam chorôb podľa pachu, medicína budúcnosti by mohla byť ozaj zaujímavá. K lekárovi by ste priniesli svoje prepotené tričko v igelitovom vrecku a doktor expert by podľa pachu zistil, či ste zdravý, alebo niečo nie je v poriadku.

A keďže je známe, že choroby podchytené v rannom štádiu je možné vyliečiť oveľa ľahšie, nezdravý pach nášho potu by nám mohol ušetriť zdravie a v prípade vážnych chorôb i život. "Výrazná zmena pachu, aj vlastného, je jedným z kritérií na to, aby sme hľadali problém," dodal lekár naturálnej medicíny MUDr. Gustáv Solár, PhD.

Súvisiace články