Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Monika (40) prežila kómu ako Schumacher (45). Toto videla...
Zdielať na

Monika (40) prežila kómu ako Schumacher (45). Toto videla...

BRATISLAVA / Zhruba mesiac je slávny automobilový pretekár Michael Schumacher v kóme. Poškodenie mozgu, ktoré utrpel pre páde na lyžiach, je podľa odborníkov vážne a ak sa preberie môže mať vážne následky. My sme sa na to, čo ho možno čaká, spýtali ženy, ktorá si týmto peklom prešla, a to, že dnes relatívne normálne žije, označujú aj lekári za zázrak!

Zážitky v kóme

"Bola som v tme, bola som v beztiažovom stave. Pamätám si len na mantru, ktorá mi prechádzala hlavou a vnímala som ticho. Uvedomovala som si a pamätala som si, že som hovorila: Pane Bože mne je dobre," takto si spomína na kómu Monika Ščevovichová, ktorá bola v bezvedomí tri mesiace.

Monika tvrdí, že napriek tomu, že pacient nemá emócie, vníma dianie okolo. Dovtedy hyperaktívna reportérka mala s Bohom ako hovorí "vzťah na prevádzkovej teplote". Po nehode však tvrdí, že ten hore existuje a úprimné modlitby pomáhajú. "Videla som miestnosť, plnú mojich priateľov, ktorí kľačali a modlili sa," dodáva Monika.

Zázrak

Poškodenie mozgu bolo veľké, jej prognózy boli strašné. Ak sa zobudí, nebude chodiť, možno ani rozprávať. Prebrala sa. Ostala čiastočne ochrnutá na tri končatiny. Napriek tomu, po liečeniach a rehabilitáciách a najmä tvrdej drine dnes pracuje a cvičí v posilňovni. "Ja som si povedala, že hore by som sa nudila a dole predo mnou zatvorili dvere," hovorí s úsmevom Monika.

Po piatich rokoch sme Moniku zobrali na návštevu za jedným zo svojich záchrancov na bratislavské Kramáre. Profesor Šteňo tvrdí, že to, že dnes Monika chodí, rozpráva a žije a ako žije, je zázrak. "Je to veľmi dobrý pocit, ale človek si hovorí, že to nie je len jeho zásluha. Ale je aj niekde inde," myslí si prednosta neurochirurgickej klininy prof. Juraj Šteňo.

Bojovník Schumacher

Nehoda Michaela Schumachera Monike pripomína to, čo prežila. Napriek tomu verí, že tak ako jej, pomôže aj pretekárovi silná vôľa. Profesor Šteňo, ktorý dal do poriadku aj speváka Joža Ráža však hovorí, že na vyrieknutie prognóz má svet málo informácii.

"Pri kóme je veľmi veľa rôznych kombinácií. Napríklad môže sa prebrať po viac ako dvoch týždňoch a môže byť v poriadku. Taktiež, keď sa niekto preberie po pár dňoch, alebo hodinách, nemusí už nikdy hovoriť," vysvetľuje Juraj Šťeňo. "Michael je bojovník. Ja verím v jeho silu a že sa prebudí," dúfa Monika Ščevovíchová.

TV JOJ, ISIFA

Súvisiace články