Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
MANUÁL: Takto získate odškodné pri úraze na chodníku
Zdielať na

MANUÁL: Takto získate odškodné pri úraze na chodníku

SLOVENSKO / Ešte dnes ráno sa na chodníkoch na západnom Slovensku držala miestami aj centimeter hrubá vrstva ľadu a v nemocniciach stále pribúdajú ďalší a ďalší zranení. Za hrozný stav ciest však nie je zodpovedné počasie, ale ľudia. Každý z nás má nárok na odškodné. Takto ho získate!

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice v Bratislave bola nedeľa rekordná čo sa týka najhoršieho dňa v tohtoročnej sezóne. Odreniny, narazené kosti, ale aj veľmi vážne prípady - komplikované zlomeniny nôh, členkov, zápästí, panvy, chrbtice, alebo silný otras mozgu. "Každý piaty človek bol hospitalizovaný," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

"Najkritickejšia bola situácia na západnom Slovensku," uviedol hovorca ZZS Boris Chmel. Vedie Bratislavský, potom Trnavský a Nitriansky kraj. "Pri zemi sa teplota držala pod bodom mrazu, ale vo vyšších vrstvách atmosféry bolo teplejšie, preto padal dážď, ktorý okamžite zamŕzal," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Za hrozný stav chodníkov nie je zodpovedné počasie, ale ľudia! Čím vážnejšie ste sa na ľade zranili, tým vyššiu kompenzáciu môžete získať. V prípade trvalých následkov hovoríme až o tisícoch eur.

Manuál: Takto získate odškodné

Ak sa niekomu stane úraz na chodníku, aký by mal byť ďalší postup a na čo by mal dbať poškodený:

V prvom rade je potrebné rozlišovať, či k úrazu došlo vlastnou vinou (šlovek sa potkne sám pri behu, v opitosti a pod.) alebo v dôsledku zlého stavu komunikácie - chodníka (napr. - jamy, výmole v chodníku, v zime neodhrnutý sneh, neposypaný zľadovateľý chodník).

a/ v prípade vlastného zavinenia poškodený nemá žiadny nárok na odškodnenie od správcu komunikácie. Má však nárok na odškodnenie z vlastnej úrazovej alebo životnej poistky (ak má takéto poistenie uzavreté) v zmysle a rozsahu uzavretej poistnej zmluvy a Všeobecných poistných podmienok.

b/V prípade zlého stavu chodníka má nárok na odškodnenie v zákonom stanovenom rozsahu od správcu komunikácie. Dôkazné bremeno je na samotnom poškodenom.

Poškodený má nárok na uhradenie:
- bolestného
- sťaženia spoločenského uplatnenia (sú to v podstate trvalé následky; ak vzniknú a sú potvrdené zdravotnou starostlivosťou)
- vecná škoda - poškodený odev; veci, ktoré mal pri sebe alebo na sebe (rozbité okuliare, mobil a pod.)
- náklady spojené s liečením (preplatenie liekov, liečebných alebo zdravotných pomôcok)
- cestovné (náklady spojené s cestovaním k lekárovi na vyšetrenie, kontroly, hospitalizáciu)
- strata na zárobku počas PN (v prípade SZČo ušlý zisk)
- strata na zárobku po skončení PN ( tá pripadá do úvahy v prípadoch závažného poškodenia zdravia a trvalých následkoch)

Kto zvyčajne býva zodpovedný za úraz na chodníku a kde žiadať odškodnenie. 

Zodpovedný je v prípade zlého stavu komunikácie správca komunikácie.

Ak dôjde k úrazu na chodníku je potrebné dokonca nevyhnutné:

- mať zdokumentovaný (foto) stav komunikácie - nafotiť miesto úrazu, jamy, neodhrnutý sneh, zľadovatelý chodník a pod.)
- príp. mať svedecky potvrdené v akom stave bola komunikácia (okoloidúci; osoby, ktoré poskytovali prvú pomoc - okoloidúci alebo zdravotníci)
- pri poskytovaní lekárskej pomoci - či už v prípade ambulantného ošetrenia alebo hospitalizácie v nemocnici uviesť presné miesto úrazu a príčinu úrazu - zlý stav komunikácie
- nahlásenie úrazu na úradoch Policajného zboru SR má za následok trestnoprávny postih zodpovednej osoby (najmä v prípade ťažších zranení)
- odkladať si a zhromažďovať všetku dokumentáciu súvisiacu s úrazom (lekárske správy; výsledky vyšetrení; odložiť si veci poškodené alebo zničené pri úraze; odkladať si doklady nákladov spojených s liečením -účtenky, príjmové doklady)
- po stabilizovaní zdravotného stavu (zvyčajne ukončenie PN) požiadať ošetrujúceho lekára o vystavenie lekárskeho posudku o bolestnom; v prípade trvalých následkov aj posudku o sťažení spoločenského uplatnenia)
- po ukončení liečenia zhromaždiť všetku potrebnú dokumentáciu a zaslať ju aj s vyčíslením kompetentným orgánom

V prípade, že má poškodený uzavretú poistku v komerčnej poisťovni, môže si uplatňovať odškodnenie aj zo svojej poistky aj od zodpovedného, čiže dostane odškodné dvakrát. Výška odškodnenia sa v drvivej väčšine prípadov môže líšiť (výška odškodnenia z vlastnej poistky a výška odškodnenia od zodpovedného alebo z poistenia zodpovednosti za škodu zodpovedného).

"V prípade ťažších zranení prípadne trvalých následkov jednoznačne odporúčam obrátiť sa na odborníka, pretože bežný človek nevie na čo všetko má nárok. Nie je schopný posúdiť, zdokumentovať a následne vyčísliť výšku odškodnenia jednotlivých nárokov," radí právnik Ján Labáth, ktorý celý manuál zhotovil.

Súvisiace články