Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Jazyk primrznutý k stĺpu počas sekundy, vitajte v Amerike
Zdielať na

Jazyk primrznutý k stĺpu počas sekundy, vitajte v Amerike

WASHINGTON / Varovania sa naplnili. V USA je na niektorých miestach pocitovo až mínus 50 stupňov Celzia. Krutú zimu prežívajú najmä obyvatelia západu a severovýchodu. Mnohí však stále podceňujú vážnosť situácie a riskujú.

Na jazyku mala desiatky včiel

Najprv myslieť, potom konať - to je lekcia, ktorú si Maddie odniesla z príbehu, ktorý sa skončil našťastie dobre. Keď primrzla jazykom ku stĺpu v priebehu sekundy pochopila, že táto zima je viac ako krutá. Do pier akoby sa jej naraz zabodli desiatky včiel.

"Ešte stále beriem lieky proti omrzlinám," hovorí tínedžerka. Teploty klesajú na rekordné minimá. Mínus 40 stupňov už nie je ojedinelých. K tomu búrky a nepríjemný vietor. Ľudia sú naobliekaní tak, že im spod hrubých vrstiev vidieť len oči. Mnohým ide arktická zima už na nervy, je len zopár ľudí, ktorí si extrémne mrazy užívajú. Napríklad tínedžer Rudy si povedal, že vydrží spať vonku pod holým nebom. A to teplota klesá až na mínus 23 stupňov Celzia.

Pribúda počet zlomenín

"Chcem si proste povedať, že som to zvládol. Že rok som vydržal spať každú noc vonku," hovorí Rudy. Zima si vyberá krutú daň. Nehody, zrušené lety, škody na majetku, elektrické skraty aj požiare. Strecha supermarketu v Michigane nevydržala nápor snehovej nádielky a zrútila sa. A hasiči varujú, že zrejme nebude jediná.

Rovnako pribúda aj počet úrazov, najmä zlomenín. Tým sa nevyhol ani bývalý starosta malého mestečka. Keď išiel vysypať smeti, šmykol sa tak nešťastne, že sa nevedel pohnúť. Zachránil ho muž roznášajúci letáky. Hoci najprv mal pocit, že zvuk, ktorý počuje je utrápená mačka.

Chladnejšie ako na Antarktíde

Vlna mrazivého počasia v Spojených štátoch sa v utorok rozšírila zo Stredozápadu do východných a južných častí krajiny, kde zaznamenali viaceré teplotné rekordy, zatiaľ čo z celej zasiahnutej oblasti úrady od nedele hlásili už najmenej 21 prípadov úmrtí súvisiacich s počasím.

Teploty pod nulou sa počas dňa vyskytli na území všetkých 50 štátov USA, čo však meteorológovia v danom období nepovažujú za nezvyčajný fenomén. Médiá napriek tomu poukazujú na skutočnosť, že na veľkej časti amerického územia je momentálne chladnejšie ako na Antarktíde. Ochladenie spôsobil takzvaný polárny vír, ktorému na severovýchode USA v prvých dňoch roka predchádzala snehová víchrica.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy