Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Ameriku sužujú snežné búrky. Za deň napadlo polmetra snehu
Zdielať na

Ameriku sužujú snežné búrky. Za deň napadlo polmetra snehu

WASHINGTON / Prudká snehová víchrica v severovýchodnej časti Spojených štátov sa podpísala na viacerých smrteľných nehodách, ktoré si vyžiadali životy najmenej deviatich ľudí. Podľa zdrojov agentúry AP sú takzvanému blizardu Hercules pripisované obete dopravných nehôd v štátoch Michigan, Kentucky, Indiana a Illinois, kde motoristov zaskočili klzké cesty.

Stav ohrozenia

Za obeť extrémneho počasia je však považovaný aj pracovník skladu v pennsylvánskej Filadelfii, na ktorého sa zosunula halda soli určenej na úpravu vozoviek. Úrady v štáte New York zasa informovali o prípade ženy trpiacej Alzheimerovou chorobou, ktorá odišla zo svojho vidieckeho domu a umrzla.

Mrazivý vietor sprevádzaný snežením vo viacerých štátoch narušil cestnú i leteckú dopravu, pričom v New Yorku a New Jersey dokonca vyhlásili stav ohrozenia.

Zrušili 4 000 letov

Najviac nového snehu napadlo v meste Boxton ležiacom na území Massachusetts, kde v ranných hodinách miestneho času namerali takmer 62-centimetrovú pokrývku. Vietor s rýchlosťou do 105 kilometrov za hodinu vytváral záveje, čo spôsobilo krátkodobé uzavretie dôležitých diaľničných ťahov.

Aerolínie medzitým zrušili vyše 4 000 medzinárodných a vnútroštátnych letov obsluhujúcich New York, Boston, Filadelfiu, ale i Chicago a iné mestá. Meteorológovia predpovedajú, že zdanlivá teplota vzduchu pociťovaná vo vetre bude v štáte New York zodpovedať mínus 25 stupňom Celzia.

Predstavitelia preto apelujú na obyvateľov, aby nevychádzali von, ak to nie je nevyhnutné. V zasiahnutom pásme žije dokopy okolo 100 miliónov obyvateľov, teda takmer tretina populácie USA.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy