Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Skialpinisti, majte sa na pozore. Ratraky sú životu nebezpečné
Zdielať na

Skialpinisti, majte sa na pozore. Ratraky sú životu nebezpečné

POPRAD / Skialpinisti už nie sú iba vysoko v horách, ale mnohí to skúšajú cez deň aj v noci na lyžiarskych zjazdovkách. Počas prevádzky ohrozujú nielen seba, ale aj lyžiarov. Po zotmení zase ide skialpinistom na trati o život.

Kráčajú naprieč svahom

Niektorí skialpinisti sú veľmi nedisciplinovaní nielen v noci, ale aj cez deň. Nielenže šlapú hore po zjazdovke, ale rozhodnú sa prejsť cez ňu. Môže tak dôjsť k zrážke s lyžiarmi a zranenia sú veľmi vážne.

"By som chcel odporučiť, aby používali okraj trate a netraverzovali trať naprieč," tvrdí riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Mnohí skialpinisti sa však na zjazdovky vyberú po ich zatvorení, čiže po 16tej hodine mysliac si, že im nič nehrozí.

Devastačné zranenia

"Keď je tma, tak si dávajú na čelo čelovku a šlapú hore po stopách, alebo po zjazdovkách," dodáva hovorkyňa Tatry Mountain Resort Zuzana Fabianová. A po vyšliapaní sa spúšťajú dole, a vtedy sú na svahoch už ratraky. To, že sú osvetlené a banermi označené úseky, kde práve pracujú neznamená, že nebezpečenstvo nehrozí.

"Môžu vraziť do toho ratraku, alebo do lana, ktoré im môže spôsobiť veľmi vážne zranenia," dodáva Fabianová. Asi ste nevedeli, ale ratraky sú navzájom prepojené oceľovými lanami. Tie však večer v snehu nevidieť. Lyžiar sa tak môže nič netušiac dostať do blízkosti lana, ktoré nemá šancu vidieť a ktoré odrazu zo snehu vystrelí.

"Každoročne dochádza k mnohým takýmto úrazom. Najhoršie sú ak lyžiar sa dostane do styku s lanom. Väčšinou ide o poranenia chrbtice,
alebo dolných končatín,"
tvrdí Janiga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy