Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dočkali sme sa. Prichádza zima a sneh!
Zdielať na

Dočkali sme sa. Prichádza zima a sneh!

BRATISLAVA / Počasie na Slovensko veľa snehu zatiaľ neprinieslo. Posledné dni sa stále nesú v znamení hmiel a bez náznaku pravej zimy. Nasledujúce dni sa však všetko zmení! Na Slovensko dorazí studený front a so sebou prinesie aj snehové zrážky.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Trojkráľové počasie

"Poznáte taký termín, že "trojkráľová zima"? Hovorí, či lepšie povedané hovorila o tom, že práve v období sviatku Troch kráľov sa v našich končinách objavoval vpád studeného arktického vzduchu, ktorý poriadne znižoval nočné a aj denné teploty," vysvetľuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Studený vzduch prinášal mráz, ktorý štípal líca, zachádzal za nechty a kreslil abstraktné kvety na okná.

Rok 2014 však pokračuje aj naďalej v teplom, až rekordne teplom duchu už od vianočných sviatkov. Aj naďalej bude pokračovať tento charakter počasia, čo znamená hmlisté a zamračené nížiny, tu len ojedinele zmenšená oblačnosť a bude aj naďalej teplo. "V noci len slabé reklamné mrazy, od -1°C, zväčša bude od 5 do 1°C. Cez deň bude od 3 do 8 °C, na juhozápade a juhu stredného Slovenska až do 12°C," upresnila Miriam Jarošová. Objavia sa slabé zrážky, na hrebeňoch hôr sneženie, ale tiež len slabé.

Zima prichádza!

Kde je zima ? Možno aj vy sa pýtate. Na horách snehu očividne ubúda, zasnežovať sa nedá vo všetkých lyžiarskych strediskách, pretože denné teploty sa pohybujú v polohách od 800 do 1000 metrov nad morom do 5 °C.

Studený vzduch, ktorý by mohol k nám priniesť aspoň mráz, je však v nedohľadne, bazén studeného vzduchu je malý a je nezvyčajne teplo aj v lokalitách okolo severného polárneho kruhu.

"V polovici januára by mal prísť výrazný studený front. Očakávame aj výdatné zrážky a ak bude dostatočne chladná atmosféra, malo by aj konečne snežiť. V polovici januára to vyzerá na poriadny štart zimy," potešil meteorológ Peter Jurčovič.

Piatok

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné pole tlaku vzduchu a súčasne k nám začína od juhozápadu prúdiť pomerne teplý vzduch. Bude zamračené počasie a hmlisto. V stredných a vyšších a ojedinele aj v nižších polohách prevažne polojasno. Ojedinele mrholenie. Najvyššia denná teplota 0 až 6, pri slnečnom počasí okolo 8 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 °C. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor do 20 km/h.

Sobota

V noci z piatka na sobotu bude prevažne zamračené a hmlisto. V stredných a vyšších a ojedinele aj v nižších polohách polojasno. Ojedinele mrholenie. Najnižšia nočná teplota +4 až -1 °C.

Aj v sobotu cez deň bude prevažne zamračené a hmlisto. Mrholenie očakávajú meteorológovia len ojedinele. Najvyššia denná teplota 3 až 8 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +4 °C. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 5 až 20 km/h, v južnej polovici západného Slovenska popoludní 15 až 30 km/h, v nárazoch do 55 km/h.

Nedeľa

Veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia občasný dážď, na vrcholoch Tatier sneženie. Dopoludnia miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Veľmi teplo. Nočná teplota +6 až +1 °C, denná teplota +3 až +8, na juhozápade +9 až +13 °C. Podobne ako v sobotu, vietor môže dosiahnuť v nárazoch až rýchlosť 55 km/h.

Budúci týždeň

Budú týždeň sa na počasí moc nezmení. Na Slovensko bude stále prúdiť teplý a vlhký vzduch. Denné teploty budú na úrovni 5 až 12°C, nočné teploty klesnú na 5 až -1°C. Vietor bude fúkať rýchlosťou do 20 km/h. Od stredy by sa mali na našom území objaviť aj zrážky.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy