Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbabraná poprava! Odsúdený trpel 40 minút, potom dostal infarkt
Zdielať na

Zbabraná poprava! Odsúdený trpel 40 minút, potom dostal infarkt

OKLAHOMA CITY / Americký štát Oklahoma v utorok zastavil popravu Claytona Locketta kvôli problémom so smrtiacou injekciou. Väzeň ale zomrel o 40 minút neskôr na následky náhleho srdcového záchvatu, píše denník The Huffington Post.

Infúzia nebola v poriadku

Clayton Lockett pravdepodobne trpel problémami so žilami, ktoré zabránili, aby sa jedy smrtiacej injekcie dostali do jeho obehového systému a pôsobili efektívne. Po dvadsiatich minútach, počas ktorých sa odsúdenec zvíjal a triasol, bola poprava zastavená.

"Približne sedem minút po podaní prvej látky sme pripravovali ďalšie dve látky na použitie tak ako prikazuje protokol. Doktor, ktorý bol v miestnosti zistil, že podaná látka nemá požadovaný efekt a zistili sme, že infúzia nie je v poriadku. Preto som sa rozhodol zastaviť popravu. O 7:06 dostal odsúdený infarkt a zomrel," potvrdil riaditeľ väznice Robert Patton.

14 dní života naviac

"Bol pri vedomí, olizoval si pery i po tom, čo poprava začala. Následne sa začal zvíjať," napísal reportér, ktorý sa celému procesu prizeral. "Bola to nepodarená poprava a bolo náročné sa na to pozerať," uviedol Lockettov právnik David Autry. Jeho klient bol k najvyššiemu trestu odsúdený za vraždu devätnásťročnej ženy, ktorú spáchal ešte v roku 1999.

Prípad viedol k odloženiu ďalšej popravy. Lockettov spoluväzeň Charles Warner, ktorý mal byť usmrtený iba dve hodiny neskôr, tak bude žiť najmenej ďalšie dva týždne. 

Pochybné zdroje

Popravy v USA sprevádzajú problémy. Spojené štáty uvalili embargo na dovoz látok používaných v smrtiacich injekciách. Väznice sa ich snažia nahradiť inými, často pochybnými zdrojmi.

Väzni Lockett i Warner na situáciu poukazovali a pokúšali sa svoju popravu zastaviť. V marci padol verdikt v ich prospech, minulý týždeň ho však zrušil najvyšší súd štátu Oklahoma. Dve popravy v jeden deň sú v štáte Oklahoma prvými od roku 1937.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy