Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Krutý verdikt: Súd vyniesol 529 trestov smrti!
Zdielať na

Krutý verdikt: Súd vyniesol 529 trestov smrti!

KÁHIRA / Trest smrti. Taký rozsudok dnes vyniesol súd v Káhire nad 529 stúpencami zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. V Egypte odsúdili na smrť 529 ľudí. Ide o jeden z najväčších a najkratších procesov od začiatku prenasledovania radikálnych islamistov v Egypte. Súd sa začal len v sobotu a na dnešnom druhom pojednávaní sudca oznámil verdikt. Obhajoba sa ale chce pre nedostatok času proti rozsudkom odvolať.

Súdení v neprítomnosti

"Súd odsúdil k trestu smrti 529 obžalovaných a 16 zbavil viny," konštatoval obhájca Ahmed al-Šaríf s tým, že proti rozsudku sa je možné odvolať. Pred súdom stálo 153 odsúdených, zvyšní boli súdení v neprítomnosti. Proces začal minulý víkend v sobotu.

Sudca vtedy odmietol žiadosť obhajoby, ktorá chcela viac času na preštudovanie spisov. Advokátom dal súd len 24 hodín na to, aby obhajobu predložili v písomnej podobe. Jednanie sudca odročil práve na dnešok, píše britská BBC.

Na zozname teroristických organizácií

Prívrženci Moslimského bratstva sa objavili pred súdom kvôli násilnostiam, ktoré naplno prepukli po tom, čo bezpečnostné zložky rozohnali dve manifestácie na podporu Murísho v Káhire. Počas násilností zomreli stovky ľudí, protesty sa tiahli niekoľko týždňov.

Údajní Mursího stúpenci po celej krajine prepadali policajné stanice a vládne budovy. Od diktátorovho pádu bolo zadržaných až 16-tisíc ľudí. Egyptská armáda zvrhla Muhammada Mursího minulý rok po opakovaných demonštráciách proti nemu i proti Moslimskéhmu bratstvu. Od decembra je táto strana z rozhodnutia egyptskej vlády zaradená na zoznam teroristických organizácií. Sám Mursí je súdený v štyroch oddelených kauzách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy