Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri útoku v Káhire zomrelo šesť ľudí, 70 zranených
Zdielať na

Pri útoku v Káhire zomrelo šesť ľudí, 70 zranených

KÁHIRA / Centrom Káhiry v piatok otriasol silný výbuch, ktorý zabil najmenej piatich ľudí a zranil 70 osôb. Výbušnina ukrytá v aute explodovala ráno pri sídle miestnej polície. S odvolaním sa na políciu o tom informoval server listu Al-Abrahám.

K útoku sa nikto neprihlásil

Útok bol spáchaný pri veliteľstve káhirskej polície v štvrti Báb al-Chalk. Mimoriadne silná tlaková vlna strhla časť fasády a vyrazila okná. Hovorca ministerstva vnútra povedal v televízii, že podľa prvého vyšetrovania útočníci použili nálož ukrytú v aute. Z miesta, ktoré obkľúčila polícia, stúpa stále čierny dym a bola odtiaľ počuť tiež streľba. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Egypt si 25. januára pripomína 3. výročie začiatku revolúcie, ktorá zvrhla bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Na 25. januára pripadá tiež Deň egyptskej polície, ktorý pripomína udalosti z roku 1952.

Zomrelo 50 policajtov

Policajti sa vtedy v meste Ismáílíja odmietli vzdať a predať sídlo guvernéra britským vojakom. Pri následnom boji 50 policajtov zomrelo a 80 bolo zranených. 25. január vyhlásil Dňom polície v roku 2009 Mubarak.

Po jeho zvrhnutí Egyptu vládlo islamistické Moslimské bratstvo a za ne zvolený prezident Muhammad Mursí. Armáda ho zvrhla minulý rok v lete a Moslimské bratstvo zbavila moci. Islamisti ale pravidelne protestujú a ďalšie demonštrácie zvolali na piatok. Ľudia majú vyjsť do ulíc po obedných modlitbách.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy