Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pyramídy pod snehom... V Egypte nasnežilo po vyše 100 rokoch
Zdielať na

Pyramídy pod snehom... V Egypte nasnežilo po vyše 100 rokoch

KÁHIRA / Obyvateľov Káhiry zaskočila v piatok nádielka snehu, ktorú už v egyptskej metropole nevideli roky. V celej krajine je posledné dni mimoriadne chladno a daždivo. Niekoľkocentimetrová vrstva snehu pokryla nielen Káhiru, ale aj časti Alexandrie a Sinajského polostrova prvý raz za posledné desaťročia.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Evakuovali 1 500 ľudí

Prístav v Alexandrii museli pre zlé počasie uzavrieť už pred troma dňami. Jemnú snehovú pokrývku bolo dokonca vidieť na pobreží Stredozemného mora v okolí mesta Ras al-Bár.

Výčiny počasia sužujú tento týždeň celý Blízky východ. Zriedkavá snehová búrka, ktorá zasiahla Jeruzalem, paralyzovala mesto. Snehová pokrývka dosiahla až 37 centimetrov a z uviaznutých áut cez noc evakuovali okolo 1 500 ľudí. Starosta Nir Barkat na pomoc dokonca povolal armádu. Úrady zriadili tri záchranné centrá a zdravotníci pre symptómy súvisiace s podchladením ošetrili 350 ľudí.

Zatvorené školy, úrady

Zvyšok regiónu je rovnako zasiahnutý zimným počasím, pričom v Gaze napadol prvý sneh za posledné desaťročie. Zimná búrka s názvom Alexa priniesla do oblasti vo štvrtok silný vietor, sneh a miestami dážď ako aj teploty blížiace sa k bodu mrazu. Školy a vládne úrady v Jeruzaleme, v častiach Západného brehu a v Pásme Gazy sú už druhý deň uzavreté, väčšina autobusov nepremáva pre zlú zjazdnosť ciest.

Pobrežné oblasti s vyššími teplotami zas zasiahol silný dážď, ktorý spôsobil lokálne povodne. Búrka postihla aj Sýriu a okolité krajiny, kde žijú milióny sýrskych utečencov v provizórnych podmienkach. Školy, úrady a banky zatvorili
tiež Jordánsku.

V Izraeli snežilo 5 dní

V Izraeli snežilo nepretržite 5 dní. Podľa tamojších meteorológov napadlo najviac snehu od roku 1879. Neobyčajné meteorologické podmienky pripravili o život dvoch ľudí a odtrhli od elektriny viac ako 35 000 domácností. Na pobrežiach, v južných oblastiach krajiny aj na západnom brehu Jordánska veľmi pršalo a mnoho miest je zaplavených. Vyššie položený Jeruzalem zažil najväčšiu snehovú búrku od roku 1953.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Facebook/Cairo, Egypt

Súvisiace články

Najčítanejšie správy