Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Keď nasneží, dedina Šuňava je stratená
Zdielať na

Keď nasneží, dedina Šuňava je stratená

ŠUŇAVA / Ak by mali obyvatelia Šuňavy spočítať, koľko dní v roku je ich cesta do dediny zafúkana, bolo by to poriadne vysoké čislo. Lenže ak sa to už stane, počítať je zbytočné... Jediné, čo pomôže, je len trpezlivosť a stará dobrá fréza.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Zväčša to trvá 4 dni

Dedinka Šuňava zostala úplne odrezaná od susednej obce Štrba. Obyvatelia dediny ale vravia, že toto sa tu deje stále. A tak fréza brázdi cestu od jednej dediny k druhej.

Tunajší ľudia vedia, že ak sú vydané výstrahy pred vetrom a snežením, už tadeto neprejdu. Podtatranci majú ale tuhý koreň a  toho, že budú o hlade ak by boli náhodou odrezaný od sveta veľmi dlho, sa vôbec neboja. V dedine je niekoľko obchodov a kalamita trvá zvyčajne 4 dni.

Starší ľudia si zásoby jedla nerobia, ale lieky si počas zimy nechávajú predpisovať pre istotu aj na dlhší čas. Pán Jozef má dokonca aj zoznam, aby na nič nezabudol. "Na celý mesiac a niekedy aj na dva," priznáva.

Nulová viditeľnosť

Ide o polkilometrový úsek, ktorý by mal byť sprejazdnený už v utorok podvečer. Zrejme len do ďalšej fujavice. Taká sa prehnala aj tento víkend celými Tatrami. Respektíve to bol orkán Xaver. Napáchal obrovské škody. Najviac zasiahol obyvateľov Popradu.

V regióne fúkal silný vietor a snežilo. V niektorých úsekoch ciest bola takmer nulová viditeľnosť.  VIAC TU. 

Ako keď sa čerti ženia

Na Lomnickom štíte dosahovala rýchlosť vetra niekedy až 174 kilometrov za hodinu. Cez deň sa rýchlosť vetra zmiernila, ale aj tak sa v nárazoch pohybovala okolo 110-120 kilometrov za hodinu.

Pohyb v teréne komplikovalo sneženie a silný mráz. Ako to na kopcoch vyzerá v takomto nečase zisťoval redaktor Jožo Kubáni. ČÍTAJTE TU.

Téme sa venuje reportérka Maja Pavlíková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Facebook/Maja Pavlíková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy