Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Najvyšší duchovný Moslimského bratstva skončil v base
Zdielať na

Najvyšší duchovný Moslimského bratstva skončil v base

KÁHIRA / Egyptské úrady v utorok potvrdili zadržanie najvyššieho vodcu panislamského hnutia Moslimské bratstvo Muhammada Badíu pre podozrenia z "podnecovania k zabíjaniu demonštrantov" a minuloročnej vraždy odporcov jeho organizácie.

Dočasná vláda sa zadržaním duchovného lídra snaží potlačiť neutíchajúce násilné nepokoje prívržencov vplyvnej organizácie, ktorej členovia už týždne protestujú proti júlovému zosadeniu prezidenta Muhammada Mursího. Toho vynieslo k moci práve Moslimské bratstvo, ktoré bolo počas predošlého režimu prezidenta Husního Mubaraka v Egypte zakázané.

Zatkli ho v byte

Sedemdesiatročného Badíu zatkli v jeho káhirskom byte. Zopakovala sa tak situácia tesne po Mursího zosadení, keď líder taktiež skončil v putách, no neskôr ho prepustili. V uplynulých dňoch zatkli stovky prívržencov jeho bratstva, jeho syna Ammara zase zastrelili počas nedávnych protestov.

Mubarak vládol tvrdou rukou

Mursí vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok. Po zásahu armády sa v júli dočasným lídrom stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú iba niečo vyše dvoch rokov od zosadenia Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhé tri desaťročia.

Jeho vláda však bola zárukou stability doma aj v celom regióne. V súčasnosti je napätie v Egypte mimoriadne vysoké. Zosadení islamisti totiž žiadajú návrat Mursího k moci, ich prívrženci denne protestujú v uliciach a odmietajú akceptovať dočasnú vládu premiéra Házima al-Biblávího.

Minulotýždňové strety medzi nimi a vládnymi silami si vyžiadali 900 obetí. Vláda minulý týždeň reagovala vyhlásením výnimočného stavu, no násilnosti sa jej tým nepodarilo zastaviť. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy