Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nebudeme sa prizerať, odkazuje armáda. Egypt prichádza o ľudí
Zdielať na

Nebudeme sa prizerať, odkazuje armáda. Egypt prichádza o ľudí

KÁHIRA, BRATISLAVA / Hlavný veliteľ egyptskej armády Abdal Fattáh Chalíl Sísí vyhlásil, že vojsko sa nemieni mlčky prizerať násilnostiam, ktoré si v Egypte v uplynulých dňoch vyžiadali stovky mŕtvych. To je dôvod, prečo dovolenkári opúšťajú krajinu. Práve tí však pre krajinu znamenajú životne dôležitý príjem peňazí z turizmu.

Nebudeme sa prizerať, odkazuje armáda

Sísí podľa agentúry AP uviedol, že armáda nemá záujem o prevzatie moci, pričom vyzval protestujúcich podporovateľov Moslimského bratstva k pripojeniu sa k politickému riešeniu situácie. "Nebudeme sa mlčky prizerať ako sa ničí naša krajina a terorizujú sa občania," uviedol Sísí podľa egyptskej štátnej televízie.

"Kto si myslí, že násilie položí štát a Egypťanov na kolená by sa mal znova zamyslieť," povedal Sísí. Zároveň vyzval islamistov: "Egypt má miesto pre každého. Vyzývam vás, aby ste prehodnotili svoje postoje," citovala šéfa egyptskej armády agentúra DPA.

Sísí stál na čele prevratu, ktorým bol 3. júla zosadený demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí, člen islamistického Moslimského bratstva. Dnešné vyhlásenie Sísího po boku vysokých predstaviteľov armády a polície bolo jeho vôbec prvým verejným vystúpením od stredajšieho útoku egyptských bezpečnostných síl na dva tábory Mursího stúpencov, ktoré sa skončili zabitím vyše 700 ľudí prevažne protestujúcich islamistov. VIAC TU.

Skrátená dovolenka

Pre niektorých slovenských dovolenkárov sa skončil pobyt v Egypte predčasne. Cestovka ich poslala už na 8. deň domov. "Kvôli tej politickej situácii nám vlastne zrušili dovolenky, nás evakuovali domov," hovorí Dušan.

Domáci sa snažili dovolenkárov presvedčiť, že situácia v letovisku je pokojná, ale tým nebolo všetko jedno. "Obava tam je, jasné, že je," hovorí jeden z dovolenkárov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy