Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Toto je bojová zóna Egypt. Ako armáda demonštrantov vytláča
Zdielať na

Toto je bojová zóna Egypt. Ako armáda demonštrantov vytláča

KÁHIRA / Egyptská vláda vyhlásila v Káhire a ďalších častiach krajiny zákaz nočného vychádzania, ktorý bude platiť najbližší mesiac - alebo až do odvolania. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Egypt vyhlásil výnimočný stav

Rozhodnutie prišlo krátko po tom, ako dočasný prezident Adlí Mansúr vyhlásil v celom Egypte mesačný výnimočný stav a nariadil armáde, aby podporila políciu v úsilí o obnovenie poriadku.

Dočasná vláda oznámila, že zákaz vychádzania bude platiť od 19.00 h do 6.00 h miestneho času v celkovo 11 z 27 provincií, vrátane veľkých miest ako Káhira, Alexandria a Suez. "Ktokoľvek tieto nariadenia poruší, bude potrestaný uväznením," uvádza sa vo vyhlásení.

Násilnosti v uliciach

Egyptské bezpečnostné sily dnes úplne zlikvidovali menší z dvoch  protestných táborov stúpencov zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Súbežný bol aj policajný zásah v druhom stanovom tábore. Mesto sa premenilo na bojovú zónu.

Podľa Moslimského bratstva prišlo pri zásahoch o život minimálne 30 demonštrantov, čo však bezprostredne nebolo možné overiť z ďalších zdrojov. Podľa egyptského ministerstva vnútra zahynuli dvaja príslušníci bezpečnostných síl, informovala agentúra Reuters.

Egyptská štátna televízia ráno oznámila, že sa začal realizovať viacfázový plán na likvidáciu protestných stanových táborov, ktoré sú podľa armády nelegálne a podnecujú násilnosti.

Menší z táborov, na námestí Nahda v blízkosti káhirskej univerzity, sa už podarilo zlikvidovať. Polícia zablokovala prístupové cesty k táboru a za pomoci slzotvorného plynu rozohnala demonštrantov, ktorí mohli opúšťať námestie cez niekoľko zabezpečených koridorov.  

Ničenie buldozérom

Podobný scenár sa opakoval aj v prípade hlavného tábora pri mešite svätice Rábíje Adawíje v štvrti Madínat Nasr  na severovýchode Káhiry, kde sa už šesť týždňov zhromažďovali tisíce Mursího prívržencov.

Buldozéry odstraňovali barikády z pieskových vriec a tehál, ktoré v očakávaní zásahu postavili aktivisti Moslimského bratstva. Tábor obkolesili obrnené vozidlá a vo vzduchu hliadkovali vojenské vrtuľníky, armáda sa však do operácie priamo nezapojila.

Ponuka vlády

Moslimské bratstvo označilo policajnú operáciu za krvavý pokus o umlčanie odporcov vojenského prevratu a vyzvalo obyvateľov na protesty. Policajti v oboch táboroch zadržali približne 200 osôb.

Predstavitelia armády ešte v júli vyzvali islamistov, demonštrujúcich proti Mursího zosadeniu, aby sa dobrovoľne rozišli. V opačnom prípade im pohrozila ráznym zásahom. Vyzvali pritom obyvateľov protestných táborov, aby sa nepokúšali využiť ženy a deti ako ľudské štíty. Všetkým, ktorí sa dobrovoľne stiahnu, prisľúbila, že nebudú čeliť zatknutiu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy