Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nepokoje a dovolenky. Prečo sa to melie vždy pred letom?
Zdielať na

Nepokoje a dovolenky. Prečo sa to melie vždy pred letom?

BRATISLAVA / Tunisko, Grécko, Turecko a Egypt. Viete, čo majú tieto krajiny spoločné? V posledných rokoch sú to najmä demonštrácie a prevraty, ktoré akoby zámerne časovali na začiatok letnej turistickej sezóny. Otázne je, či je to náhoda, alebo zámer odradiť dovolenkárov od návštevy obľúbených letovísk.

Krajiny si turistov veľmi vážia

"Keďže je to jar, tak to podporuje akýsi revolučný elán," myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson. Samotné oteplenie však nie je jediný dôvod nepokojov, ktoré majú najčastejšie na svedomí opozičné sily. Jedným z prostriedkov nátlaku je neraz práve turizmus a cudzinci.

"To sú tie skupiny, ktoré nie sú pri moci, ale chcú dokázať obyvateľstvu, že táto vláda ich priviedla k ekonomickému kolapsu," dopĺňa analytik.

Keďže však hovoríme o štátoch, ktoré sú odkázané na príjmy z cestovného ruchu, toto zlaté teľa sa snažia pre vplyvom demonštrácií izolovať. "Z tohto dôvodu tieto krajiny si turistov a turizmus chránia, čoho dôkazom je napríklad aktuálne Egypt," hovorí riaditeľka cestovnej kancelárie Zuzana Paulechová.

Akákoľvek politická nestabilita, najmä ak je zle načasovaná, však môže dovolenkárov na dlhý čas od cestovania odradiť. Dôkazom je aj prevrat v krajine faraónov spred dvoch rokov. "Prepad dovolenkárov bol gigantický," doplnil viceprezident SACKA Stanislav Macko.

Cena hrá veľmi významnú rolu

"Je rozdiel, či sa niečo udeje v zimnom období, keď sa predávajú first momenty, alebo v najvyššej sezóne," vysvetlila riaditeľka cestovnej kancelárie.

Kto je odhodlaný v týchto dňoch cestovať, nezastavia ho ani možné komplikácie. Prevrat - neprevrat, po začiatku turistickej sezóny sú pre Slovákov oveľa dôležitejšie úplne iné informácie. Stačí použiť magické slová ako zľava alebo akcia a nepokoje idú na vedľajšiu koľaj.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy