Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štátny prevrat v Egypte! Armáda zatkla prezidenta
Zdielať na

Štátny prevrat v Egypte! Armáda zatkla prezidenta

KÁHIRA / Egyptská armáda "preventívne" zadržiava zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího. Potvrdil to nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ozbrojených síl. Spolu s Mursím bol zadržaný aj jeho hlavný poradca pre národnú bezpečnosť. Obaja sú na neznámom mieste.

Obete aj zranení ľudia

"Držia ho preventívne z dôvodu posledných príprav," povedal zdroj, podľa ktorého sa prezident nachádza na ministerstve obrany. Naznačil tak, že by Mursí mohol čeliť formálnej žalobe týkajúcej sa obvinení zo strany jeho oponentov. Zatykače už totiž vydali na celkovo 300 členov prezidentovho Moslimského bratstva a televízne stanice patriace hnutiu navyše odstavili od
Egyptská armáda v stredu večer pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o zvrhnutí prezidenta.

Tisíce demonštrantov, ktorí kempujú v uliciach Káhiry už celé dni, oslavovali vo veľkom túto novinu, pričom odpaľovali ohňostroje a trúbili z áut. Stúpenci Mursího naopak krok odsúdili ako vojenský puč. Ich zhromaždenie v hlavnom meste napadli neznámi útočníci so samopalmi. K zrážkam došlo aj v iných mestách vrátane Alexandrie, pričom zahynulo najmenej 10 ľudí. Celkovo si týždeň nepokojov, ktorý viedol k Mursího pádu, vyžiadali najmenej 50 obetí.

Armáda dosadila svojho prezidenta

O zvrhnutí prezidenta prostredníctvom televízneho prejavu informoval šéf egyptských ozbrojených síl, generál Abd al-Fattáh as-Sisí, ktorý je predsedom Najvyššej rady ozbrojených síl. Krajinu podľa as-Sisího teraz povedie šéf ústavného súdu. Egyptská armáda dala Mursímu ešte v pondelok 48-hodinové ultimátum na splnenie "požiadaviek ľudu". To vypršalo v stredu, na čo sa príslušníci egyptských ozbrojených zložiek začali zhromažďovať pred sídlami najdôležitejších štátnych úradov v krajine. Ulice viacerých miest v krajine však začali napĺňať tiež podporovatelia ako aj odporcovia Mursího.

Mursí ešte v utorok večer potvrdil, že sa nemieni podriadiť ultimátam armády a opozície, pričom je pripravený "položiť svoj život" za udržanie ústavného poriadku.

Jeho dodržiavanie v televíznom príhovore označil za "jedinú záruku, že nedôjde k ďalšiemu krviprelievaniu" a upozornil, že občania si ho vybrali v slobodných a spravodlivých voľbách. Mursí tiež zopakoval výzvu, aby s ním opozícia nadviazala dialóg, čo však jeho protivníci už viackrát odmietli ako pretvárku.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy