Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Egypte vyhlásili výnimočný stav. Počet obetí však stále rastie
Zdielať na

V Egypte vyhlásili výnimočný stav. Počet obetí však stále rastie

Situácia bola taká neúnosná, že egyptskej vláde nezostalo nič iné, ako vyhlásiť výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania. Násilie, ktoré si od piatku vyžiadalo desiatky obetí, polícia nedokázala zvládať. Ľudí však ani tento krok úradov nezastavil. Ohlásili ďalšiu demonštráciu.

Mastenica pred väznicou

Krvavé násilnosti odštartovali najprv protivládnymi demonštráciami, ktoré následne, v sobotu, ešte viac kulminovali po vyhlásení rozsudkov smrti pre 21 ľudí. Tých odsúdili za minuloročné futbalové besnenie, ktoré si vo februári 2012 vyžiadalo 74 obetí. Rodiny obetí a odsúdených sa do seba pustili priamo pred budovou väznice v Port Saíde, pretože trestancov chceli prívrženci oslobodiť.

K tragédii pribudlo ďalších 6 obetí

V nedeľu počas pochovávania obetí sobotňajších potýčok zomrelo ďalších 6 osôb. Prezident Mursí preto neskoro večer zasiahol. V televízii verejne oznámil vyhlásenie trojdňového výnimočného stavu a zákazu vychádzania v Port Saíde, Ismaíliji a Sueze.  "Nie som spokojný so zákazom vychádzania. Ako chcú tie straty kompenzovať tým, ktorí pracujú v noci? Mnoho ľudí drie celý deň vo fabrikách a večer pracujú zase. Prečo tieto mestá? Čoho sa Mursí bojí?," nahnevane sa pýta demonštrant Ali Sayed.

Zasahovať musela aj armáda

Neobľúbený prezident musel do upokojovania situácie zapojiť aj armádu. Tento krok mu však ešte viac znížil kredit. Egypťania sa obávajú, že to, za čo bojovali v revolúcii sa nenaplnilo. Mnohí majú pocit, že Mursí plánuje nastoliť rovnaký režim, akým bol režim jeho zvrhnutého predchodcu Husního Mubaraka. Zrážky a demonštrácie tak budú pokračovať aj dnes.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy