Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Násilnosti po futbale v Egypte majú dohru: ďalší 2 mŕtvi!
Zdielať na

Násilnosti po futbale v Egypte majú dohru: ďalší 2 mŕtvi!

Najmenej dvaja ľudia prišli dnes nadránom o život v egyptskom meste Suez po tom, ako polícia použila na rozohnanie demonštrantov ostrú muníciu! Sú to prvé smrteľné obete protestov, ktoré vypukli v reakcii na stredajšie násilnosti po futbalovom zápase v meste Port Saíd, po ktorých zostalo 74 mŕtvych.

Podľa svedka, ktorého cituje agentúra Reuters, sa demonštranti v Sueze snažili násilím dostať do policajnej stanice a policajti na to zareagovali streľbou. Už vo štvrtok večer si zrážky medzi strážcami poriadku a účastníkmi protestného zhromaždenia v Káhire vyžiadali skoro 400 zranených.

Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn

Egyptské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že medzi zranenými je mnoho takých, ktorí sa nadýchali slzotvorného plynu. Proti demonštrantom obliehajúcim ministerstvo vnútra ho použila polícia. Práve proti tomuto rezortu protestujúci, medzi ktorými bolo mnoho futbalových fanúšikov, dávajú vinu za stredajšie násilnosti v Port Saíde.

Fanúšikovia klubu Al-Masrí z tohto mesta v stredu napadli hosťujúci káhirský tím Al-Ahlí, napriek tomu, že vyhrali. Pri besnení davu na ihrisku zahynuli ľudia väčšinou po zraneniach hlavy alebo sa udusili, či boli ušliapaní v tlačenici. Egyptskí aktivisti teraz vinia bezpečnostné sily z nečinnosti.

Vraj to majú za to, že podporovali revolúciu v krajine

Mnohí z nich vidia v ministerstve vnútra pozostatok po vláde prezidenta Husního Mubaraka, ktorého režim pred rokom padol. Fanúšikovia klubu Al-Ahlí sa aktívne zúčastnili minuloročných pouličných protestov, ktoré vtedy viedli k zvrhnutiu prezidenta Mubaraka. Teraz podľa britskej BBC tvrdia, že sa stali terčom útoku práve za to, že podporovali revolúciu v krajine.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy