Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záhada! Socha v múzeu sa točí okolo vlastnej osi
Zdielať na

Záhada! Socha v múzeu sa točí okolo vlastnej osi

MANCHESTER / Ako z filmu z Noc v múzeu si pripadali zamestnanci v múzeu v anglickom meste Manchester. Socha pochádzajúca zo starovekého Egypta sa totiž počas dňa otáča... bez pomoci!

Po zrýchlení je to jasne vidieť

Pohybujúca sa socha Neb-senu z roku 1 800 pred Kristom je umiestnená v manchesterskom múzeu - zatiaľ. Keďže sa však zázračne točí okolo svojej osi, nikto nevie odhadnúť, kde napokon skončí...

"Raz som si všimol, že sa socha otočila," povedal muzeológ Campbell Price. "Bolo to vskutku divné, pretože socha je umiestnená vo vitríne, od ktorej mám kľuč jedine ja," uvádza muzeológov komentár portál LiveScience Price. 

"Tak som ju dal späť, no ďalší deň sa to zopakovalo. Tak sme zriadili časozberné videá a hoci to nie je voľným okom vidieť, v zrýchlenej sekvencii je to jasne rozoznať," hovorí počudovane Price.

Môžu za to návštevníci múzea?

Video jasne ukazuje, ako sa socha otáča proti smeru hodinových ručičiek. Zaujímavé však je, že socha sa otáča len počas dňa. V noci je nehybná. Fyzik Brian Cox si myslí, že je to spôsobené chôdzou návštevníkov, ktorí vytvárajú vibrácie, preto socha jemne nadskakuje a posúva sa.

"Sochu máme na tomto povrchu už veľmi dlho a doteraz sa tak nesprávala... Pritom rotuje v perfektnom kruhu," oponuje Price. Ďalšou zvláštnosťou je, že socha sa otočí maximálne o 180 stupňov. Špekulanti si myslia, že chce ľuďom ukázať nápis na svojom chrbte, ktorý žiada obetu.

Žiadne z týchto vysvetlení sa Priceovi nepozdáva. "Bolo by fajn, ak by niekto vyriešil túto záhadu," dodáva Price.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

thehistoryblog.com

Súvisiace články