Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Duchovia v Osvienčime? Expertka tvrdí: Je to možné!
Zdielať na

Duchovia v Osvienčime? Expertka tvrdí: Je to možné!

OSVIENČIM / O koncentračnom tábore v Osvienčime, kde počas druhej svetovej vojny zahynulo vyše milióna Židov z celej Európy, počul asi každý. Málokto však už počul o údajných duchoch, ktorí sa tam vraj objavujú. Na internete nájdete desiatky fotografií, ktoré majú prítomnosť duchov zaručene preukázať. Zisťovali sme, či je to naozaj tak.

Niektorí miestni sa duchov boja

Na fotografiách sa majú údajne objavovať duchovia mŕtvych väzňov. Vedenie múzea v Osvienčime však nechce takéto prípady nijako komentovať. Svoje o duchoch ale vedia obyvatelia miestneho sídliska. Tí tvrdia, že o strašení v tábore počuli už dávno.

Fotografie a videá sme ukázali expertke, ktorá sa tejto téme venuje už dlhé roky. Podľa jej názoru ide o typický príklad reziduálneho strašenia. "Sú tam tie duše, ktoré žijú v tom ešte čase, kedy žili a oni nás nevidia. Tak ako my nevidíme ich, oni vidia ten tábor tak, ako keď zomreli," vraví Lucia Mitro.

Fotografie sa dajú ľahko upraviť

O žiadnych duchoch ale nepočula pani Dorota, ktorá v múzeu strávila väčšinu svojho života. Ducha vraj nikdy nevidela. "Dobre sa tam býva, je tam ticho a pokoj," vraví.

Nie každý takýto dôkaz je ale pravý. Fotografie či videá sa dajú pomerne ľahko upraviť v počítači a svojho ducha si tak dokáže vyrobiť prakticky ktokoľvek. Stačí na to jednoduchý počítačový program.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy