Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci sa opäť vyfarbili. Hajlovali v Osvienčime
Zdielať na

Slováci sa opäť vyfarbili. Hajlovali v Osvienčime

Slováci sa opäť raz vyfarbili v zahraničí, a to možno aj nie svojou vlastnou vinou. Minulý týždeň v koncentračnom tábore Osvienčim zatkli piatich Slovákov, údajne za to, že hajlovali priamo pred vstupom do tábora. Aj keď sa to všetko nakoniec vysvetlilo, takýchto prípadov sa objavuje čoraz viac.

Po výsluchu boli prepustení

"Skupina niekoľkých ľudí zdvihla ruky keď sa fotografovali pri nápise Arbeit Macht Frei," informuje zástupca prokurátora Mariusz Slomka. Slováci vyšetrovateľom tvrdili, že ide o nedorozumenie, že iba mávali. "Tvrdili, že samozrejme zdvihli ruky, ale malo to byť ako gesto na fotografii, nemalo to vraj za cieľ propagovanie fašizmu. Po výsluchu boli prepustení na slobodu," dodáva Slomka. 

Ľudia tu vzdávajú hold

V tomto prípade Slováci vyviazli z problémov naozaj pomerne ľahko. Vedenie múzea však pripomína, že sa jedná predovšetkým o cintorín a podľa toho by sme sa tu aj mali správať. "Toto nie je len múzeum, ale je to aj pamätné miesto, čiže cintorín. Ľudia, ktorí sem chodia sú tu aj kvôli tomu, aby vzdali hold  tým, ktorí tu boli zavraždení," hovorí tlačový hovorca Jarek Mensfelt. 

Prípad piatich Slovákov nie je ojedinelý. Najznámejší je prípad krádeže nápisu Arbeit Macht Frei. Ten sa do Osvienčimu vrátil, nie však na bránu. "Bol vo veľmi zlom stave, bol zlámaný, poohýbaný. Ostala tu len kópia, originál išiel na novú výstavu," dodáva Mensfelt.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy