Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V roku 1945 odsúdili Csatáryho v Pécsi na 20 rokov
Zdielať na

V roku 1945 odsúdili Csatáryho v Pécsi na 20 rokov

Údajný nacistický zločinec László Csatáry bol v roku 1945 v Maďarsku odsúdený na 20 rokov väzenia, z krajiny však ešte počas procesu ušiel do Kanady a trest si neodpykal. Maďarský portál hvg.hu to napísal s odvolaním sa na košického historika Zoltána Balassu, ktorý tieto informácie získal z archívnych dokumentov.

Zatkli ho hneď po druhej svetovej

Balassa portálu povedal, že Csatáryho zatkli hneď po skončení druhej svetovej vojny v meste Veszprém a súdili ho v meste Pécs. Ak sa táto informácia potvrdí, mohla by slúžiť ako dôkaz proti teraz už 97-ročnému Csatárymu, ktorého chce Slovensko súdiť za vojnové zločiny.

Vinu stále popiera

Maďarské orgány zadržali Csatáryho v júli v Budapešti, kde ho po desaťročiach unikania pred spravodlivosťou vypátralo židovské Centrum Simona Wiesenthala. Podozrivý je z podielu na odsune tisícov košických Židov nacistami v rokoch 1941 a 1944, keď boli Košice súčasťou Maďarska.

V období od 15. mája do 2. júna 1944, keď mal Csatáry na starosti košické geto, odviezli takmer 15-tisíc tamojších Židov do koncentračného tábora Osvienčim. Údajný krutý zločinec odsúdený československým súdom na trest smrti svoju vinu popiera.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy