Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Nacista z Košíc Csatáry (97). Skončí opäť pred našim súdom?
Zdielať na

Nacista z Košíc Csatáry (97). Skončí opäť pred našim súdom?

Zadržanie 97-ročného Lászlóa Csatáryho v susednom Maďarsku vyvolalo celosvetový rozruch. Muž, ktorý je údajne zodpovedný za týranie a smrť mnohých košických Židov i nežidov počas druhej svetovej vojny, tvrdí, že je nevinný. Desiatky rokov sa však ukrýval na rôznych kontinentoch. Zástupcovia židovských náboženských obcí na Slovensku si myslia, že by mal byť postavený pred slovenský súd.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) vyzýva slovenské orgány, aby požiadali o vydanie Lászlóa Csatáryho na Slovensko. Práve tu je totiž najväčšia pravdepodobnosť toho, že sa tohto muža podarí postaviť pred spravodlivosť. Csatáry vykonával svoju činnosť počas druhej svetovej vojny v Košiciach a práve tam ešte žijú svedkovia jeho brutality.

Rozsudok smrti z roku 1948 zmizol

"V roku 1995 vypovedalo 24 svedkov ohľadne Csatáryho pôsobenia na Slovensku. Ja sa obávam, že vtedy, pri tomto vyšetrovaní, došlo k úniku informácií a pán Csatáry sa dozvedel o tom, že Kanada vedie toto vyšetrovanie," hovorí Igor Rintel, predseda ÚZŽNO v SR.

V roku 1948 bol odsúdený na trest smrti. Problémom ale je, že v 90. rokoch zmizli niektoré dokumenty zo spisu. Okrem iného aj samotný rozsudok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Csatáry_Lázsló_nacista

sita

Súvisiace články