Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyhladenie Lidíc nacistami. Dnes uplynulo 70 rokov...
Zdielať na

Vyhladenie Lidíc nacistami. Dnes uplynulo 70 rokov...

Písal sa 10. jún 1942 a česká dedinka Lidice prežila peklo. A celá v ňom zhorela. Nacisti ju totiž v tento dátum vypálili, zastrelili 173 mužov, ženy odviezli do koncentračných táborov a deti udusili plynom. Až na niekoľko z nich vybraných na ponemčenie. Česko si dnes pripomína 70 rokov od vyhladenia dedinky, ktoré bolo dôsledkom atentátu na Heydricha...

Mužov zavraždili, deti zadusili, ženy deportovali

Len prednedávnom sme vám v štúdiu Novín o 12-tej predstavili, čo znamenala operácia Anthropoid a akú významnú úlohu v nej zohral aj Slovák Jozef Gabčík. Ten totiž spolu s ďalšími dvoma mužmi doviedol atentát na ríšskeho protektora nad Čechami a Moravou Reinharda Heydricha k úspechu.

Nasledovalo kruté prenasledovanie a pomsta za atentát. Nacisti okrem iného vypálili aj obec Lidice. Celkovo zomrelo 340 lidických obyvateľov, po skončení vojny sa sem vrátilo 140 lidických žien a len 17 detí, ktoré sa zachránili len preto, že boli uznané za "hodné ponemčenia".

Pamätník z masakry v Lidiciach

Obec bola obnovená, z pietnych dôvodov ju však postavili na inom mieste neďaleko od obce - na pôvodnom mieste totiž vznikol Pamätník Lidice.

Dnes sa preto pri hromadnom hrobe popravených zídu pamätníci a politici. Prehovorí aj premiér Petr Nečas, kardinál Dominik Duka prednesie modlitbu a vystúpi aj predseda Zväzu bojovníkov za slobodu Jaroslav Vodička. Vystúpi okrem tradičných súborov aj speváčka Aneta Langerová.

Ľútosť vyjadril aj nemecký prezident

Ľútosť nad masakrou v Lidiciach a Ležákoch vyjadril v piatok aj nemecký prezident Joachim Gauck v liste prezidentovi Václavovi Klausovi. "Myšlienka na opovrhnutiahodné teroristické činy z Lidíc a Ležákov ma napĺňa hlbokým zármutkom a hanbou. Nemecko si je vedomé svojej historickej zodpovednosti."

O osobných drámach ľudí tejto stredočeskej dedinky bol nakrútený v roku 2011 historický film Lidice. Vznikol z pera Zdeňka Mahlera a režíroval ho Petr Nikolaev...

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy